PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.49)
Najprościej opisać to danie jednym zdaniem: frytki tylko słodkie ;) Nie oddaje to jednak w pełni charakteru pieczonych batatów. Bataty są słodki, ale zachowują charakterystyczny smak ziemniaków. Pieczone w piekarniku są lepszą alternatywą dla smażenia w głębokim oleju a smakują bardzo podobnie.
Dobrze komponują się z dodatkiem ketchupu albo sosu BBQ.


SKŁADNIKI

3 szt. batatów (sporych)

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
112
5,6%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
16,6g
8,3%
Tluszcze
3,3g
5,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj bataty i obierz je
  2. Pokrój je w paski o grubości mniej niż pół centymetra (jak frytki)
  3. Połóż frytki na blasze do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia
  4. Posmaruj je oliwą i posyp przyprawami
  5. Piecz około 15 minut w termoobiegu przy 220 stopniach
  6. Przemieszaj je i piecz jeszcze 15 minut
  7. Podawaj z słodkim sosem, który lubisz np ketchupem lub sosem BBQ


Pieczone frytki z batatów Przepis

Pieczone frytki z batatów Przepis