PIECZONE GRUSZKI Z SEREM ROKPOL Pieczone gruszki z serem rokpol KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Owocowe pyszności Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.83)3 Michał@MilionSmaków Dawno temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe. Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować. SKŁADNIKI 2 szt. gruszek świeżych2 łyżki świeżego imbiru2 łyżki sera rokpol (np. lazur) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 84 4,2% Bialko 2,3g 1,5% Weglow... 14,2g 7,1% Tluszcze 2,7g 4,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 100 5% Bialko 2,7g 1,8% Weglow... 17g 8,5% Tluszcze 3,2g 5,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Gruszki przeciąć na pół i wydłubać gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką)Rozgrzać piekarnik do 200 stopniPokroić imbir na cienkie plasterki i ułożyć go na gruszkachPrzykryć imbir serem rokpolWstawić do piekarnika na 40 minutGruszki można jeść same jako deser lub podawać jako dodatek do dań obiadowych czy kolacji.