PIECZONE GRUSZKI Z SEREM ROKPOL
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Dawno temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe.
Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować.


SKŁADNIKI

2 szt. gruszek świeżych

2 łyżki świeżego imbiru

2 łyżki sera rokpol (np. lazur)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
84
4,2%
Bialko
2,3g
1,5%
Weglow...
14,2g
7,1%
Tluszcze
2,7g
4,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Gruszki przeciąć na pół i wydłubać gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką)
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
  3. Pokroić imbir na cienkie plasterki i ułożyć go na gruszkach
  4. Przykryć imbir serem rokpol
  5. Wstawić do piekarnika na 40 minut
  6. Gruszki można jeść same jako deser lub podawać jako dodatek do dań obiadowych czy kolacji.


Pieczone gruszki z serem rokpol Przepis

Pieczone gruszki z serem rokpol Przepis

Pieczone gruszki z serem rokpol Przepis