PIECZONE PIEROGI Z DYNIĄ I MIĘTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.9)
Uwielbiam pierogi - prawie we wszystkich postaciach i z dowolnym nadzieniem. Tym razem wybór padł na pieczone z nadzieniem z dyni, sera typu rokpol i świeżej mięty.
Połączenie wyjątkowo dobre już jako idea okazało się jeszcze lepsze po zrobieniu.
Od kiedy pierwszy raz trafiło na mój stół jest to danie obowiązkowe w sezonie na dynię.


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka białego cukru

10 g drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

pół szklanki wody

Nadzienie

300 g dyni

100 g sera rokpol

2 łyżki mięty świeżej

2 łyżki świeżego imbiru

1 łyżeczka przyprawy curry

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

Wierzch

jajko

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
172
8,6%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
21,1g
10,6%
Tluszcze
6,3g
10,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Potnij dynię w grube paski i połóż ją skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut w termoobiegu
  3. Rozpuść drożdże w letniej wodzie i dodaj do nich cukier
  4. Dobrze wymieszaj
  5. Do miski wsyp obie mąki
  6. Dolej wodę z drożdżami, oliwę i dodaj sól
  7. Dobrze zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję
  8. Przykryj miskę ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut
  9. Dynię obierz ze skórki i wrzuć do miseczki
  10. Dodaj posiekane ser i miętę oraz przyprawy
  11. Zetrzyj imbir na tarce o małych oczkach
  12. Wymieszaj dokładnie nadzienie aż będzie miało jednolitą konsystencję
  13. Odrywaj z ciasta kulki mniejsze od dłoni i rozwałkowuj je na okrągłe placki
  14. Wkładaj farsz do środka, tak żeby było można zamknąć ciasto
  15. Lep pierogi i smaruj je roztrzepanym jajkiem
  16. Piecz w temperaturze 220 stopni około 15 minut w termoobiegu aż pierogi będą złociste od góry


Pieczone pierogi z dynią i miętą Przepis

Pieczone pierogi z dynią i miętą Przepis

Pieczone pierogi z dynią i miętą Przepis