PIECZONE WARZYWA Z SOSEM MAJONEZOWYM I OLEJEM Z PESTEK DYNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.42)
To danie na które trafiłem w restauracji podczas Restaurant Week. Proste, w sumie to tylko upieczone warzywa, ale z dodatkiem sosu majonezowego i oliwy z pestek dyni (w oryginale były inne, ale nie pamiętam jakie) staje się czymś wyjątkowym.
Dorzućmy jeszcze kilka kaparów i gotowe ;)


SKŁADNIKI

2 szt. marchewek

2 szt. pietruszki

pół selera

burak

2 szt. ziemniaków

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka rozmarynu świeżego

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki oleju z pestek dyni

2 łyżki oliwek zielonych

2 łyżeczki kaparów

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od obrania wszystkich warzyw i rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
  2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki około pół centymetra.
  3. Selera, buraka i ziemniaki potnij w kostkę i prostokący (różne kształty wyglądają potem dobrze na talerzu).
  4. Od jednego z ziemniaków odetnij kilka cienkich plasterków (upieczemy z nich chipsy).
  5. W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem i słodką papryką.
  6. Zamocz warzywa w oliwie i ułóż je na blasze do pieczenia.
  7. Piecz około 10 minut do wyjęcia chipsów i jeszcze 20 minut aż wszystkie warzywa będą gotowe.
  8. Drobno posiekaj rozmaryn (lub jeśli masz suszony to go rozkrusz).
  9. Wymieszaj go z majonezem i jogurtem greckim.
  10. Po upieczeniu wyłóż warzywa na talerze.
  11. Obok nich nałóż sos majonezowy i wylej trochę oleju z pestek dyni.
  12. Dołóż oliwki i kapary i podawaj.


Pieczone warzywa z sosem majonezowym i olejem z pestek dyni Przepis

Pieczone warzywa z sosem majonezowym i olejem z pestek dyni Przepis