PIECZONE CHIPSY Z BATATÓW Pieczone chipsy z batatów KATEGORIE Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.74)31 Michał@MilionSmaków Chipsy z batatów nie są zdrowsze niż tradycyjne chipsy z ziemniaków (pod warunkiem, że jedne i drugie robimy w domu). Smakują za to inaczej, więc warto spróbować. Są lekko słodkie (jak to bataty) ale dobrze się sprawdzą do pochrupania lub jako dodatek do innych dań. SKŁADNIKI 2 szt. batatów2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 106 5,3% Bialko 1,5g 1% Weglow... 16,5g 8,3% Tluszcze 2,7g 4,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 493 24,7% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 77g 38,5% Tluszcze 12,4g 20,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokrój bataty w bardzo cienkie plasterki Zalej je olejem rzepakowym Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i włącz termoobieg Dokładnie wymieszaj bataty w oleju Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tak, żeby się nie dotykały Posól i włóż do piekarnika Piecz między 30 a 40 minut (trzeba sprawdzać kiedy zrobią się chrupiące)