PIECZONY ŁOSOŚ Z ZIELONYM PESTO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.55)
Dania z ryb wcale nie muszą być monotonne. Dzięki temu, że dobrze komponują się z wieloma składnikami wystarczy zajrzeć do lodówki i na pewno uda się wymyślić jakieś fajne połączenie.
Zielone, bazyliowe pesto w połączeniu z łososiem to bardzo smaczna kombinacja. Do tego danie jest bardzo proste do przygotowania więc jest dobrą opcją na szybki obiad czy kolację.


SKŁADNIKI

łosoś świeży (filet ok. 150 g z skórą)

1 łyżka pesto z bazylii

1 łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Uruchom piekarnik nastawiając temperaturę 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Spód naczynia żaroodpornego z pokrywką wysmaruj oliwą z oliwek
  3. Na filecie z łososia rozsmaruj łyżkę zielonego pesto. Na zdjęciu jest pesto nieco więcej ale to dlatego, że chciałam wykończyć słoiczek :) Jedno łyżka zdecydowanie wystarczy.
  4. Rybę włóż do naczynia i zamknij je.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut (jeżeli wstawisz do nagrzanego piekarnika) lub 25 minut (jeżeli wstawiasz do nie rozgrzanego piekarnika).


Pieczony łosoś z zielonym pesto Przepis