PIECZONY ŁOSOŚ Z ZIELONYM PESTO Pieczony łosoś z zielonym pesto KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.55)43 Kasia@MilionSmaków Dania z ryb wcale nie muszą być monotonne. Dzięki temu, że dobrze komponują się z wieloma składnikami wystarczy zajrzeć do lodówki i na pewno uda się wymyślić jakieś fajne połączenie. Zielone, bazyliowe pesto w połączeniu z łososiem to bardzo smaczna kombinacja. Do tego danie jest bardzo proste do przygotowania więc jest dobrą opcją na szybki obiad czy kolację. SKŁADNIKI 1 łosoś świeży (filet ok. 150 g z skórą)1 łyżka pesto z bazylii1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Uruchom piekarnik nastawiając temperaturę 200 stopni z funkcją termoobiegu. Spód naczynia żaroodpornego z pokrywką wysmaruj oliwą z oliwek. Na filecie z łososia rozsmaruj łyżkę zielonego pesto. Na zdjęciu jest pesto nieco więcej ale to dlatego, że chciałam wykończyć słoiczek :) Jedno łyżka zdecydowanie wystarczy. Rybę włóż do naczynia i zamknij je. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut (jeżeli wstawisz do nagrzanego piekarnika) lub 25 minut (jeżeli wstawiasz do nie rozgrzanego piekarnika).