PIECZONY BAŻANT NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ I WOŁOWINĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 105 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Bażant mimo, że jest jednym z największych polnych ptaków Europy jest dość mały. Dorosła sztuka waży niewiele więcej niż kilogram. Z tego powodu najlepiej przyrządzić go w wersji nadziewanej, żeby daniem mogły najeść się aż 4 osoby.
Trudno go dostać, bo występuje w Polsce tylko w stanie dzikim, więc trafia się tylko w nielicznych sklepach z dziczyzną. Szkoda, bo to dobre i zdrowe mięso, które kiedyś było powszechne na polskich stołach.


SKŁADNIKI

Mięso

bażant

5 plasterków wędzonego boczku

sól

pieprz czarny mielony

Nadzienie

3 szt. wątróbki drobiowej

250 g mięsa mielonego wołowego

50 ml brandy

2 szt. jajek

2 łyżki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj bażanta i osusz go ręcznikiem papierowym
  2. Natrzyj dokładnie solą i pieprzem (z wewnątrz i z zewnątrz)
  3. Do miski włóż wątróbkę i rozgnieć ją widelcem
  4. Dodaj wołowinę, jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz i brandy
  5. Dokładnie wymieszaj
  6. Włóż farsz do bażanta
  7. Owiń go plastrami boczku i dokładnie obwiąż bawełnianą nicią
  8. Włóż do naczynia żaroodpornego, ale nie przykrywaj
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piecz 15 minut
  10. Obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut od czasu do czasu polewając wodą
  11. Po wyjęciu z piekarnika przetnij nici i zdejmij je razem z boczkiem z bażanta
  12. Podziel go na 4 części (najlepiej nożyczkami kuchennymi) i podawaj


Pieczony bażant nadziewany wątróbką i wołowiną Przepis

Pieczony bażant nadziewany wątróbką i wołowiną Przepis

Pieczony bażant nadziewany wątróbką i wołowiną Przepis