PIECZONY DORSZ W SOSIE SOJOWYM Z FASOLKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
Dziś propozycja na pyszną kolację dla miłośników ryb i/lub osób dbających o linię. Tak, wiosna tuż tuż więc warto zmniejszyć ilość kalorii w diecie :)
Rybę doprawiamy sosem sojowym i ziołami a następnie pieczemy w folii. Jako dodatek fasolka szparagowa - świeża lub mrożona z podsmażoną na złoto cebulką. Proste, smaczne, zdrowe i lekkie.


SKŁADNIKI

2 szt. dorsza (filety po ok. 150g)

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku świeżego

tymianek świeży

200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub zamrożonej)

1 łyżeczka masła

cebula

cytryna

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. 
  2. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 przetarte przez praskę ząbki czosnku oraz listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku
  3. Filety z dorsza natrzyj przygotowaną mieszanką. 
  4. Naczynie do zapiekania wyłóż folią aluminiową, włóż filety i przykryj folią uważając by folia nie dotykała ryb. 
  5. Piecz przez 20 minut. 
  6. W tym czasie do garnka z wrzątkiem wrzuć 200 g fasolki szparagowej i gotuj do miękkości. 
  7. Cebulę pokrój w małe kostki. 
  8. Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę masła po czym wrzuć cebulę i podsmaż ją na złoto. 
  9. Ryby wyłóż na talerze i spryskaj łyżką soku z cytryny. Podawaj z fasolką posypaną podsmażoną cebulką. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku


Pieczony dorsz w sosie sojowym z fasolką Przepis

Pieczony dorsz w sosie sojowym z fasolką Przepis