PIECZONY DORSZ W SOSIE SOJOWYM Z FASOLKĄ Pieczony dorsz w sosie sojowym z fasolką KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Ryby i owoce morza Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.86)35 Kasia@MilionSmaków Dziś propozycja na pyszną kolację dla miłośników ryb i/lub osób dbających o linię. Tak, wiosna tuż tuż więc warto zmniejszyć ilość kalorii w diecie :) Rybę doprawiamy sosem sojowym i ziołami a następnie pieczemy w folii. Jako dodatek fasolka szparagowa - świeża lub mrożona z podsmażoną na złoto cebulką. Proste, smaczne, zdrowe i lekkie. SKŁADNIKI 2 szt. dorsza (filety po ok. 150g)3 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżeczki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku świeżegotymianek świeży200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub zamrożonej)1 łyżeczka masła1 cebula1 cytryna PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 przetarte przez praskę ząbki czosnku oraz listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku. Filety z dorsza natrzyj przygotowaną mieszanką. Naczynie do zapiekania wyłóż folią aluminiową, włóż filety i przykryj folią uważając by folia nie dotykała ryb. Piecz przez 20 minut. W tym czasie do garnka z wrzątkiem wrzuć 200 g fasolki szparagowej i gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w małe kostki. Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę masła po czym wrzuć cebulę i podsmaż ją na złoto. Ryby wyłóż na talerze i spryskaj łyżką soku z cytryny. Podawaj z fasolką posypaną podsmażoną cebulką. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.