PIECZONY KURCZAK Z SOSEM KURKOWYM I MARCHEWKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Propozycja smacznego, dość łatwego do przygotowania obiadu uwzględniającego sezonowe, letnie składniki. Jeżeli macie ochotę na coś klasycznego i niewymagającego a jednocześnie zdrowego i pełnego smaku - to jest dobra opcja.
Żeby uprościć przygotowanie całego dania - kurczaka i marchewkę marynujemy tą samą marynatą i pieczemy razem w piekarniku. W czasie pieczenia przygotowujemy sos kurkowy. Podajemy mięso pokrojone w grube plastry udekorowane sosem z dodatkiem marchewki - pycha!


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

20 szt. marchewek (niedużych)

Sos

200 g kurek

cebula (nieduża)

1 łyżka masła

4 łyżki wina białego wytrawnego

100 ml bulionu warzywnego

120 ml śmietany 18%

3 łyżki koperku

sól

pieprz czarny mielony

Marynata

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki tymianku suszonego

szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka oraz marchewki umyj i osusz. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. 
  3. W małej miseczce przygotuj marynatę mieszając ze sobą oliwę, tymianek i pieprz
  4. Piersi z kurczaka i marchewki dokładnie obtocz w marynacie, następnie przełóż do naczyń do zapiekania i wstaw razem do piekarnika na około 25 minut aż oba dania zmiękną. 
  5. W czasie pieczenia przygotuj sos kurkowy zgodnie z tym przepisem
  6. Po wyjęciu kurczaka z pieca odczekaj około 5 minut a następnie pokrój go w dość grube plastry. Podawaj polane sosem z dodatkiem upieczonych marchewek


Pieczony kurczak z sosem kurkowym i marchewką Przepis

Pieczony kurczak z sosem kurkowym i marchewką Przepis

Pieczony kurczak z sosem kurkowym i marchewką Przepis