PIECZONY OMLET Z BOCZKIEM Pieczony omlet z boczkiem KATEGORIE Śniadania CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Pyszny wytrawny omlet, który zamiast smażyć na patelni będziemy piec w piekarniku. Dzięki temu będzie mniej tłusty, ale zachowa ten smak, który powinien powstać z połączenia jajek i boczku. Klasyka, ale w nieco innej formie. SKŁADNIKI pół szklanki mleka 2%2 szt. jajekszczypta soli2 szczypty białego cukrupół szklanki mąki pszennej50 g wędzonego boczku Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 192 9,6% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 15,4g 7,7% Tluszcze 10,3g 17,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 695 34,8% Bialko 31,3g 20,9% Weglow... 55,9g 27,9% Tluszcze 37,4g 62,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej mleko do miski Wbij jajka i dodaj sól oraz cukier Dokładnie mieszaj dodając powoli mąkę Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć go na suchą patelnię Smaż często mieszając aż się ładnie przyrumieni Przelej ciasto na omlet do okrągłego naczynia żaroodpornego (lub głębokiej patelni, którą można włożyć do piekarnika - u mnie 24 cm) Dodaj boczek Piecz z grzaniem od dołu około 25 minut w odkrytym naczyniu