PIECZONY OMLET Z BOCZKIEM
KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pyszny wytrawny omlet, który zamiast smażyć na patelni będziemy piec w piekarniku. Dzięki temu będzie mniej tłusty, ale zachowa ten smak, który powinien powstać z połączenia jajek i boczku.
Klasyka, ale w nieco innej formie.


SKŁADNIKI

pół szklanki mleka 2%

2 szt. jajek

szczypta soli

2 szczypty białego cukru

pół szklanki mąki pszennej

50 g wędzonego boczku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
192
9,6%
Bialko
8,6g
5,7%
Weglow...
15,4g
7,7%
Tluszcze
10,3g
17,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej mleko do miski
  2. Wbij jajka i dodaj sól oraz cukier
  3. Dokładnie mieszaj dodając powoli mąkę
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  5. Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć go na suchą patelnię
  6. Smaż często mieszając aż się ładnie przyrumieni
  7. Przelej ciasto na omlet do okrągłego naczynia żaroodpornego (lub głębokiej patelni, którą można włożyć do piekarnika - u mnie 24 cm)
  8. Dodaj boczek
  9. Piecz z grzaniem od dołu około 25 minut w odkrytym naczyniu


Pieczony omlet z boczkiem Przepis

Pieczony omlet z boczkiem Przepis