PIECZONY PATISON NADZIEWANY SEREM KOZIM I MIĘSEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 0.5)
W sezonie na dynie nie warto zapominać o patisonie. Można z niego zrobić wiele różnych dań, ale ze względu na swoją twardą skórkę i wielkość świetnie nadaje się do nadziewania.
W zależności od wielkości patisona porcja może być na 2 lub nawet na 4 osoby, a w takim daniu nie tylko smak, ale i forma podania przykuwa uwagę ;)


SKŁADNIKI

350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

patison (spory ;))

75 g sera koziego (twardego)

2 łyżki natki pietruszki

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki mielonego pieprzu

sól

oliwa z oliwek (do smażenia)

3 łyżki rukoli

2 szt. pomidorów

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyć patisona
  2. W sporym garnku zagotować wodę z odrobiną soli
  3. Włożyć patisona i gotować około 20 minut
  4. Po ugotowaniu odłożyć do ostygnięcia
  5. Na patelni rozgrzać oliwę
  6. Wrzucić mięso i smażyć często mieszając
  7. Doprawić solą, papryką i pieprzem
  8. Jak mięso zbrązowieje zdjąć je z ognia i od razu wymieszać z drobno pokrojonym kozim serem
  9. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, połowę rukoli i pietruszkę
  10. Z patisona odciąć wieczko i wydrążyć nadzienie (najlepiej łyżką uważając, żeby nie zrobić dziury)
  11. Miąższ z patisona podsmażyć na patelni aż straci większość wilgoci (około 5 minut)
  12. Wymieszać z resztą farszu i nadziać patisona
  13. Piec około 40 minut w 180 stopniach w termoobiegu (przykrytego wieczkiem)
  14. Podawać razem z pozostałymi liśćmi rukoli i pokrojonym w kostkę pomidorem


Pieczony patison nadziewany serem kozim i mięsem Przepis

Pieczony patison nadziewany serem kozim i mięsem Przepis

Pieczony patison nadziewany serem kozim i mięsem Przepis

Pieczony patison nadziewany serem kozim i mięsem Przepis