PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY Pieczony udziec jagnięcy KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia włoska Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.42)13 Kasia@MilionSmaków Jeżeli szukacie ciekawego urozmaicenia niedzielnych obiadów a macie ochotę na dobry kawałek mięsa, polecam udziec jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka. SKŁADNIKI 1 kg udźca jagnięcego (z kością)25 g słoniny0,30 szklanki wina czerwonego wytrawnego2 ząbki czosnku świeżego1 łyżka oliwy z oliweksólpieprz czarny mielonyrozmaryn suszonytymianek suszony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 243 12,1% Bialko 16g 10,6% Weglow... 0,4g 0,2% Tluszcze 18,7g 31,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 912 45,6% Bialko 59,9g 40% Weglow... 1,7g 0,8% Tluszcze 70,2g 117% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją termoobiegu. Udziec jagnięcy umyj, odetnij z niego wierzchnią część tłuszczu. Mięso natnij w kilku miejscach ostrym, długim nożem i w otworki powkładaj kawałki słoniny, która podczas pieczenia będzie się smakowicie wytapiać nie pozwalając mięsu wyschnąć. Dno zamykanego naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą z oliwek. Mięso przełóż do naczynia, dokładnie natrzyj świeżo zmieloną solą i pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Ząbki czosnku zmiażdż (nie obieraj) i wrzuć do naczynia. Odkryte naczynie wstaw do piekarnika. Po kilku minutach kiedy naczynie nieco się rozgrzeje dolej czerwone wino. Naczynie przykryj i piecz przez ok. godzinę aż mięso będzie miękkie. Po upieczeniu odetnij kość i pokrój na kawałki.