PIECZONY SCHAB Z BARANINY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Kruchy i aromatyczny schab z baraniny to danie, które będzie smakować każdemu kto nie jest zagorzałym przeciwnikiem baraniny. Warto więc poświęcić ponad dwie godziny, żeby przygotować coś wyjątkowego, zwłaszcza, że samej pracy jest zaledwie kilkanaście minut a czas oczekiwania można dowolnie zagospodarować, na przykład na zrobienie jakiś fajnych dodatków ;)


SKŁADNIKI

Marynata

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżeczki musztardy dijon

850 g schabu z baraniny (z kością)

5 szt. jagód jałowca

5 szt. ziela angielskiego

8 szt. czarnego pieprzu w ziarnach

1 łyżka lubczyku

1 szklanka bulionu warzywnego

4 szt. ziemniaków

2 szt. cebuli

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wlej oliwę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
  2. Dopraw solą i pieprzem
  3. Dodaj musztardę dijon i dobrze wymieszaj
  4. Dokładnie nasmaruj schab z baraniny marynatą i odstaw na godzinę
  5. Do dużego garnka wrzuć jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz i lubczyk
  6. Wlej bulion i przełóż baraninę razem z marynatą
  7. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około godzinę
  8. Dołóż przecięte na pół ziemniaki i cebule
  9. Duś jeszcze 20 minut i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni 40 minut pod przykryciem a potem około 20 minut odkryte, żeby się przyrumieniło od góry


Pieczony schab z baraniny Przepis

Pieczony schab z baraniny Przepis

Pieczony schab z baraniny Przepis

DODAJ KOMENTARZ