PIECZONY, MARYNOWANY W WINIE CAMEMBERT Z TRUSKAWKAMI W BALSAMICO TRUFLOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
W sezonie na truskawki staram się zawsze wykorzystać je najbardziej jak się da. W końcu bardzo szybko się kończą. Tym razem w nietypowym połączeniu - camembert, balsamiczny sos truflowy oraz słodkie truskawki dają świetną kombinacją. Zwłaszcza po upieczeniu sera zamarynowanego w winie - staje się wtedy miękki w środku, wręcz prawie płynny. Trzeba tylko pamiętać, żeby go tylko jeść póki jest gorący.


SKŁADNIKI

ser camembert

pół szklanki wina białego wytrawnego

4 szt. truskawek

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka sosu balsamico (truflowego)

pół łyżeczki mielonego pieprzu

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
169
8,4%
Bialko
8,2g
5,5%
Weglow...
3,7g
1,8%
Tluszcze
9,9g
16,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wyjmij ser camembert z opakowania i odetnij delikatnie jego wierzchnią skórkę (w nagrodę można ją zjeść od razu).
  2. Przełóż go do szklanego pojemnika i zalej winem.
  3. Odstaw na 12 do 24 godzin.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Wyjmij ser z wina i przełóż go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz 25 minut w termoobiegu.
  7. Truskawki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
  8. Dodaj do nich balsamico, miód, pieprz i sól.
  9. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ser na talerz i ułóż na nim sos z truskawek.

Przepis pochodzi z bloga: Kuchnia na wzgórzu


Pieczony, marynowany w winie camembert z truskawkami w balsamico truflowym Przepis

Pieczony, marynowany w winie camembert z truskawkami w balsamico truflowym Przepis