PIECZONY, MARYNOWANY W WINIE CAMEMBERT Z TRUSKAWKAMI W BALSAMICO TRUFLOWYM Pieczony, marynowany w winie camembert z truskawkami w balsamico truflowym KATEGORIE Obiady Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.75)2 Michał@MilionSmaków W sezonie na truskawki staram się zawsze wykorzystać je najbardziej jak się da. W końcu bardzo szybko się kończą. Tym razem w nietypowym połączeniu - camembert, balsamiczny sos truflowy oraz słodkie truskawki dają świetną kombinacją. Zwłaszcza po upieczeniu sera zamarynowanego w winie - staje się wtedy miękki w środku, wręcz prawie płynny. Trzeba tylko pamiętać, żeby go tylko jeść póki jest gorący. SKŁADNIKI 1 ser camembertpół szklanki wina białego wytrawnego4 szt. truskawek1 łyżeczka miodu1 łyżeczka sosu balsamico (truflowego)pół łyżeczki mielonego pieprzuszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 169 8,4% Bialko 8,2g 5,5% Weglow... 3,7g 1,8% Tluszcze 9,9g 16,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 499 24,9% Bialko 24,4g 16,2% Weglow... 10,8g 5,4% Tluszcze 29,3g 48,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wyjmij ser camembert z opakowania i odetnij delikatnie jego wierzchnią skórkę (w nagrodę można ją zjeść od razu). Przełóż go do szklanego pojemnika i zalej winem. Odstaw na 12 do 24 godzin. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ser z wina i przełóż go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w termoobiegu. Truskawki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj do nich balsamico, miód, pieprz i sól. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ser na talerz i ułóż na nim sos z truskawek. Przepis pochodzi z bloga: Kuchnia na wzgórzu