PIEKIELNIE OSTRA PIZZA KIEŁBASĄ, POREM, SZCZYPIORKIEM I CEBULĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Lubię ostre jedzenie. Czasami nawet bardzo ostre. A tego dnia wybór padł na pizzę. Tak więc mamy tutaj klasyczne cienkie ciasto, piekielnie ostry sos do pizzy z Carolina Reaper oraz interesujące połączenie dodatków, jak kiełbasa, por i szczypiorek. Smaczne wyzwanie dla amatorów ostrego jedzenia.


SKŁADNIKI

Ciasto

75 ml wody

15 g drożdży

pół łyżeczki cukru

1 szklanka mąki pszennej

pół łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

Sos

pół cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

papryka Carolina Reaper (HP22B)

1 łyżka oliwy z oliwek

pół szklanki przecieru pomidorowego

pół łyżeczki suszonego oregano

Wierzch

ser mozzarella

kiełbasa (u mnie z sarny, ale może być inna)

3 łyżki pora

3 łyżki szczypiorku

pół cebuli

papryka habanero

PRZYGOTOWANIE

  1. Do szklanki wlej ciepłą wodę do 1/4 wysokości (75 ml).
  2. Dodaj drożdże i wymieszaj
  3. Wsyp cukier i 2 łyżki mąki
  4. Wymieszaj ponownie i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut
  5. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i lekko się pienić
  6. Wsyp na blat lub stolnicę mąkę
  7. Posyp solą
  8. Zrób zagłębienie w środku i wlej rozczyn oraz oliwę
  9. Dokładnie wymieszaj (np nożem) i zagnieć ciasto
  10. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk
  11. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia
  12. W między czasie przygotuj sos
  13. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i paprykę Carolina Reaper (nie wyrzucaj pestek)
  14. Wlej oliwę na patelnię i dodaj cebulę
  15. Jak się zeszkli to dodaj paprykę i smaż jeszcze minutę i wrzuć czosnek na kolejną minutę
  16. Wlej przecier pomidorowy i gotuj około 15 minut
  17. Na koniec dosyp oregano
  18. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (grzanie góra i dół)
  19. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem
  20. Delikatnie rościągaj palcami, żeby uformować koło o średnicy około 30 centymetrów
  21. Ciasto jest bardzo elastyczne i trzeba robić to powoli, bo inaczej będzie się kurczyć
  22. Pizze posmaruj sosem pomidorowym
  23. Posyp pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą (lub startą na tarce)
  24. Ułóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, oraz pociętą w piórka cebulę i pokrojony w plasterki por
  25. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 10 minut
  26. Po wyjęciu posyp szczypiorkiem i drobno posiekaną habanero
  27. Powodzenia!


Piekielnie ostra pizza kiełbasą, porem, szczypiorkiem i cebulą Przepis

Piekielnie ostra pizza kiełbasą, porem, szczypiorkiem i cebulą Przepis

DODAJ KOMENTARZ