PIEKIELNY SOS ŚLIWKOWY Z GHOST PEPPER I CAROLINA REAPER Piekielny sos śliwkowy z ghost pepper i carolina reaper KATEGORIE Sosy Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.13)255 Michał@MilionSmaków Carolina Reaper (pod oficjalną nazwą HP22B) jest aktualnie najostrzejszą papryką na świecie a Ghost Pepper (Naga Jolokia) straciła swoje pierwsze miejsce zaledwie kilka lat temu. Obie stanowią doskonałą bazę do naprawdę ostrego sosu. Jako, że mamy jesień, można skorzystać ze świeżych śliwek i renklod. Sosy śliwkowe są słodko-kwaśne z wyraźną owocową nutą, która doskonale komponuje się z dojrzałymi papryczkami. Sos wygląda jak zmiksowane truskawki, więc lepiej nie zostawiajcie go w miejscu, gdzie ktoś może za niego niechcący złapać ;) SKŁADNIKI ¼ szklanki octu spirytusowego10 szt. śliwek świeżych4 szt. jesiennych renklod2 szt. papryki naga bhut jolokia (ghost pepper)8 szt. papryki carolina reaper1 łyżka cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do naprawdę ostrych papryk to ten sos koniecznie trzeba robić w rękawiczkach i uważać, żeby na przykład nie podrapać się po oczach w trakcie gotowania ;) Wlej do blendera ocet Śliwki i renklody przekrój na pół i dodaj do blendera (bez pestek) Dodaj cukier Miksuj około minuty do uzyskania gładkiej masy Teraz wytnij fragmenty łodygi z papryki naga jolokia i carolina reaper Potnij każdą papryczkę na trzy części - nie wyrzucaj pestek - w nich gromadzi się kapsaicyna a nie po to używamy tych gatunków papryk, żeby marnować ostrość ;) Miksuj około 3 minut aż płyn będzie zupełnie jednolity Przelej sos do garnka - powinien wizualnie przypominać zmiksowane truskawki Zagotuj i przelej do słoików lub buteleczek Słoiki zakręć i ustaw na nakrętkach Przykryj ręcznikiem i odstaw na do ostygnięcia