PIEKIELNY SOS ŚLIWKOWY Z GHOST PEPPER I CAROLINA REAPER
KATEGORIE
Sosy
Przetwory
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.13)
Carolina Reaper (pod oficjalną nazwą HP22B) jest aktualnie najostrzejszą papryką na świecie a Ghost Pepper (Naga Jolokia) straciła swoje pierwsze miejsce zaledwie kilka lat temu. Obie stanowią doskonałą bazę do naprawdę ostrego sosu.
Jako, że mamy jesień, można skorzystać ze świeżych śliwek i renklod. Sosy śliwkowe są słodko-kwaśne z wyraźną owocową nutą, która doskonale komponuje się z dojrzałymi papryczkami.
Sos wygląda jak zmiksowane truskawki, więc lepiej nie zostawiajcie go w miejscu, gdzie ktoś może za niego niechcący złapać ;)


SKŁADNIKI

¼ szklanki octu spirytusowego

10 szt. śliwek świeżych

4 szt. jesiennych renklod

2 szt. papryki naga bhut jolokia (ghost pepper)

8 szt. papryki carolina reaper

1 łyżka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do naprawdę ostrych papryk to ten sos koniecznie trzeba robić w rękawiczkach i uważać, żeby na przykład nie podrapać się po oczach w trakcie gotowania ;)

  1. Wlej do blendera ocet
  2. Śliwki i renklody przekrój na pół i dodaj do blendera (bez pestek)
  3. Dodaj cukier
  4. Miksuj około minuty do uzyskania gładkiej masy
  5. Teraz wytnij fragmenty łodygi z papryki naga jolokia i carolina reaper
  6. Potnij każdą papryczkę na trzy części - nie wyrzucaj pestek - w nich gromadzi się kapsaicyna a nie po to używamy tych gatunków papryk, żeby marnować ostrość ;) 
  7. Miksuj około 3 minut aż płyn będzie zupełnie jednolity
  8. Przelej sos do garnka - powinien wizualnie przypominać zmiksowane truskawki
  9. Zagotuj i przelej do słoików lub buteleczek
  10. Słoiki zakręć i ustaw na nakrętkach
  11. Przykryj ręcznikiem i odstaw na do ostygnięcia


Piekielny sos śliwkowy z ghost pepper i carolina reaper Przepis

Piekielny sos śliwkowy z ghost pepper i carolina reaper Przepis