PIERŚ GĘSI W JABŁKACH I CYDRZE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Uwielbiam gęsinę i staram się ją robić chociaż raz do roku. Tym razem to tylko pierś gęsi pieczona/duszona w cydrze z dodatkiem lekko kwaśnych jabłek.
Na koniec dostajemy soczyste mięso z chrupiącą skórką.
Czego chcieć więcej ;)


SKŁADNIKI

pierś z gęsi

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szklanki cydru

4 szt. jabłek

PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś gęsi umyj i osusz (np papierowym ręcznikiem). Natrzyj od tej strony gdzie nie ma skóry solą i pieprzem.
  2. Skórę natnij głęboko w kratkę lub jodełkę (aż do mięsa).
  3. Smaż pierś w wysokiej temperaturze na patelni bez dodatku tłuszczu kładąc ją na skórze. Jak skóra się przyrumieni przełóż ją do naczynia żaroodpornego skórą do góry.
  4. Wlej wytopiony z gęsi tłuszcz z patelni do naczynia.
  5. Dolej cydr tak, żeby pierś była pod cieczą do połowy wysokości.
  6. Jabłka przekrój na ćwiartki, wytnij z nich gniazda nasienne i ułóż do okoła gęsi.
  7. Wstaw naczynie do piekarnia i piecz w 200 stopniach około 40 minut szczelnie przykryte (ja robię to w trybie termoobieg).
  8. Odkryj gęś, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 15 - 20 minut.
  9. Gotowe. Przed podaniem można pokroić mięso w plastry i obłożyć jabłkami.


Pierś gęsi w jabłkach i cydrze Przepis

Pierś gęsi w jabłkach i cydrze Przepis