PIERŚ GĘSI W JABŁKACH I CYDRZE Pierś gęsi w jabłkach i cydrze KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.88)4 Michał@MilionSmaków Uwielbiam gęsinę i staram się ją robić chociaż raz do roku. Tym razem to tylko pierś gęsi pieczona/duszona w cydrze z dodatkiem lekko kwaśnych jabłek. Na koniec dostajemy soczyste mięso z chrupiącą skórką. Czego chcieć więcej ;) SKŁADNIKI 1 pierś z gęsi1 łyżeczka solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 szklanki cydru4 szt. jabłek PRZYGOTOWANIE Pierś gęsi umyj i osusz (np papierowym ręcznikiem). Natrzyj od tej strony gdzie nie ma skóry solą i pieprzem. Skórę natnij głęboko w kratkę lub jodełkę (aż do mięsa). Smaż pierś w wysokiej temperaturze na patelni bez dodatku tłuszczu kładąc ją na skórze. Jak skóra się przyrumieni przełóż ją do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wlej wytopiony z gęsi tłuszcz z patelni do naczynia. Dolej cydr tak, żeby pierś była pod cieczą do połowy wysokości. Jabłka przekrój na ćwiartki, wytnij z nich gniazda nasienne i ułóż do okoła gęsi. Wstaw naczynie do piekarnia i piecz w 200 stopniach około 40 minut szczelnie przykryte (ja robię to w trybie termoobieg). Odkryj gęś, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 15 - 20 minut. Gotowe. Przed podaniem można pokroić mięso w plastry i obłożyć jabłkami.