PIERŚ GĘSI W SOSIE PIERNIKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs a do tego jedne z najlepszych hodowli znajdują się w Polsce.
Pierś to samo chude mięso z warstewką tłuszczu pod skórą. Ten tłuszczyk dodaje dodatkowych walorów smakowych i jest pełen cennych składników (jak na przykład kwas oleinowy) - tak więc najlepiej piersi przyrządzać razem ze skórą.
Sos piernikowy podkreśla wyjątkowy smak mięsa i dodaje posmaku, który kojarzy się ze świętami i rozgrzewa.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z gęsi

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

2 łyżki rozmarynu świeżego (świeżych liści)

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

pół łyżeczki nasion kolendry (mielonej)

2 łyżki masła

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżeczki miodu

pół łyżeczki imbiru mielonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Nacinamy skórę na piersiach gęsi w jodełkę (albo kratkę)
  2. Wrzucamy kolendrę, imbir i łyżeczkę przyprawy do piernika do miseczki do mieszamy do uzyskania jednolitej przyprawy
  3. Mocno nacieramy piersi gęsi mieszanką, ale tylko od strony mięsa, od strony skóry zostawiamy bez nacierania
  4. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki (najlepiej zrobić to rano i dalej przygotowywać obiad po południu)
  5. Rozgrzewamy patelnię (suchą, bez dodatku tłuszczu) na średnim ogniu i kładziemy na niej piersi skórą do dołu
  6. Po około 5 minutach zlewamy tłuszcz do miseczki a piersi odwracamy na drugą stronę
  7. Po około 8 minutach przekładamy piersi z patelni do naczynia żaroodpornego skórą do góry
  8. Piersi polewamy tłuszczem który powstał podczas smażenia
  9. Do małego garnka wlewamy wino i dodajemy rozmaryn i zaczynamy podgrzewać
  10. Jak będzie ciepłe dodajemy miód, resztę przyprawy do piernika, cynamon i ocet
  11. Zagotowujemy
  12. Piersi zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg)
  13. Pieczemy około godziny
  14. Najlepiej podawać z pyzami polanymi sosem, który został w naczyniu


Pierś gęsi w sosie piernikowym Przepis

Pierś gęsi w sosie piernikowym Przepis

Pierś gęsi w sosie piernikowym Przepis