PIERŚ INDYKA PO MAROKAŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.72)
Ten przepis to próba odtworzenia indyka w wersji w jakiej jest podawany w Maroku. Lekko na słodko, z egzotyczną nutą przypraw - duszony aż mięso będzie miękkie.
Nietypowe połączenie, które jest dobrą odskocznią od klasycznych dań z drobiu, jakie spotykamy w polskiej kuchni.


SKŁADNIKI

pierś z indyka (podwójna)

5 ząbków czosnku świeżego

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

pół szklanki oleju rzepakowego

10 szt. śliwek suszonych

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek przecisnij przez praskę
  2. W misce dokładnie wymieszaj sól, miód, musztardę, obie papryki, sok z cytryny oraz olej rzepakowy
  3. Piersi dokładnie zamarynuj i odstaw (najlepiej na dobę lub dwie)
  4. Do brytfanki lub głębokiej patelni z pokrywką włóż piersi i obłóż śliwkami
  5. Wlej pół szklanki wody
  6. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny
  7. Najlepiej smakuje z ryżem


Pierś indyka po marokańsku Przepis

Pierś indyka po marokańsku Przepis