PIERŚ KACZKI DUSZONA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ Pierś kaczki duszona z jabłkami i żurawiną KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.87)93 Michał@MilionSmaków Uwielbiam kaczkę z jabłkami. Idealnie soczyste mięso, które przesiąknęło delikatną słodyczą z owoców. Czasami jednak nie chcemy piec lub nie mamy całej kaczki. Na szczęście podobny efekt możemy osiągnąć używając tylko piersi, które udusimy w jabłkach z dodatkiem żurawiny. Jeszcze tylko nutka miodu i tymianku i mamy wyśmienity obiad, który ucieszy nawet wybredne podniebienia. SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kaczki3 szt. jabłek4 łyżeczki miodu6 łyżeczek żurawiny (gotowej żurawiny do mięsa)2 łyżeczki tymianku suszonegosólpieprz czarny mielonypół szklanki cydru PRZYGOTOWANIE W tym przepisie używam gotowej żurawiny do mięsa, na którą przepis pojawił się wcześniej na naszym blogu. Można ją zastąpić kupną, trzeba tylko uważać, bo takie są zazwyczaj słodsze ;)Piersi kaczki natnij od strony skóry w kratkęPołóż na rozgrzanej (suchej) patelni i smaż około 5 minut do wytopienia się tłuszczuPrzewróć na drugą stronę i smaż jeszcze z 3 minutyOdstaw do lekkiego przestygnięciaJabłka obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetraWykrój gniazda nasienneUłóż na dnie naczynia żaroodpornego plasterki z jednego jabłkaZalej je tłuszczem z patelni i cydremPosyp łyżeczką tymianku, solą oraz pieprzemPiersi natrzyj z obu stron solą i pieprzemNastępnie z każdej strony rozsmaruj łyżeczkę miodu i łyżeczkę żurawinyMięso ułóż na jabłkach Na piersiach połóż kolejną warstwę jabłek - tak żeby zużyć wszystkiePosyp lekko przyprawamiPiecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni w termoobieguWedług mnie najlepiej podawać z kaszą, np. gryczaną, na której można ułożyć upieczone jabłka i która świetnie wchłania sos. Koniecznie też trzeba postarać się o jakiś warzywny dodatek - na przykład taką brukselkę jak na zdjęciach. Na mięso przed samym podaniem połóż jeszcze po łyżeczce żurawiny