PIERŚ KACZKI W BALSAMICZNYM SOSIE Pierś kaczki w balsamicznym sosie KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia włoska Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.01)36 Kasia@MilionSmaków Miłośnicy kaczek wiedzą, że na przygotowanie dania z całej kaczki potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie efektowne i do tego niewspółmiernie łatwe do przygotowania. Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI pół kg piersi z kaczki (z skórą)200 ml octu balsamicznego2 łyżki miodu30 g białego cukru1 łyżka rozmarynu suszonego2 ząbki czosnku świeżego150 ml bulionu warzywnegoszczypta soli2 łyżki oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 181 9% Bialko 12,7g 8,5% Weglow... 11,6g 5,8% Tluszcze 8,8g 14,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 888 44,4% Bialko 62,5g 41,7% Weglow... 57,2g 28,6% Tluszcze 43g 71,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Dopraw rozmarynem i obłóż cieniutkimi plasterkami czosnku. Na patelni podgrzewaj ocet balsamiczny z miodem i cukrem. Smaż aż się skarmelizują. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni.Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmażaj kaczkę przez około 4 minuty z każdej strony.Piersi przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika na 8 minut. Przed wyjęciem możesz nakłuć wykałaczką - mięso powinno być miękkie.Do patelni z sosem wlej bulion oraz tłuszcz z patelni, na której podsmażane było mięso. Całość wymieszaj.Kaczkę wyjmij z piekarnika, posól i włóż do sosu. Duś przez około 2 minuty. Piersi ułóż na talerzach i polej sosem. Podawaj z pyzami polanymi pysznym sosem balsamicznym i ulubioną jarzynką, np. marchewką z groszkiem.