PIERŚ KACZKI W SOSIE ŚLIWKOWYM Pierś kaczki w sosie śliwkowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.96)28 Michał@MilionSmaków Pierś kaczki w nietypowym, lekko słodkim owocowym sosie. Śliwki podkreślają delikatny smak mięsa a czerwone wino dodaje mu interesującego aromatu. SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kaczki (pojedyncze)300 g śliwek suszonych400 ml wina czerwonego wytrawnegopół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu1 łyżeczka tymianku suszonego PRZYGOTOWANIE Suszone śliwki delikatnie ponacinaj nożem (wchłoną więcej wina)Włóż je do głębokiego talerza i zalej winemZostaw na minimum pół godzinyPierś kaczki natnij nożem w kratkę po stronie gdzie jest skóra (w zasadzie, nacinamy tylko skórę)Rozgrzej patelnię i połóż na niej piersi skórą do dołu (na patelnię nie wlewamy tłuszczu)Drugą stronę posyp pieprzem i soląSmaż około 10 minut aż zacznie wytapiać się tłuszcz i skóra się przyrumieniOdwróć piersi i smaż jeszcze 10 minutZlej tłuszcz z patelni do osobnej miseczkiZe śliwek odlej połowę wina na patelnię z kaczkąDodaj połowę śliwekDrugą połowę śliwek i wina wlej do blendera, dodaj trochę tłuszczu i miksuj około 20 sekund (to krok opcjonalny, jeśli nie lubicie tak zawiesistych sosów)Zmiksowane śliwki z winem wlej na patelnięDodaj tymianek i duś pod przykryciem około 30 minutNajlepiej podawać z bułkami na parze lub kluskami śląskimi z dziurką, bo idealnie komponują się z sosem