PIERŚ KACZKI W SOSIE ŚLIWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.96)
Pierś kaczki w nietypowym, lekko słodkim owocowym sosie. Śliwki podkreślają delikatny smak mięsa a czerwone wino dodaje mu interesującego aromatu.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kaczki (pojedyncze)

300 g śliwek suszonych

400 ml wina czerwonego wytrawnego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka tymianku suszonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Suszone śliwki delikatnie ponacinaj nożem (wchłoną więcej wina)
  2. Włóż je do głębokiego talerza i zalej winem
  3. Zostaw na minimum pół godziny
  4. Pierś kaczki natnij nożem w kratkę po stronie gdzie jest skóra (w zasadzie, nacinamy tylko skórę)
  5. Rozgrzej patelnię i połóż na niej piersi skórą do dołu (na patelnię nie wlewamy tłuszczu)
  6. Drugą stronę posyp pieprzem i solą
  7. Smaż około 10 minut aż zacznie wytapiać się tłuszcz i skóra się przyrumieni
  8. Odwróć piersi i smaż jeszcze 10 minut
  9. Zlej tłuszcz z patelni do osobnej miseczki
  10. Ze śliwek odlej połowę wina na patelnię z kaczką
  11. Dodaj połowę śliwek
  12. Drugą połowę śliwek i wina wlej do blendera, dodaj trochę tłuszczu i miksuj około 20 sekund (to krok opcjonalny, jeśli nie lubicie tak zawiesistych sosów)
  13. Zmiksowane śliwki z winem wlej na patelnię
  14. Dodaj tymianek i duś pod przykryciem około 30 minut
  15. Najlepiej podawać z bułkami na parze lub kluskami śląskimi z dziurką, bo idealnie komponują się z sosem


Pierś kaczki w sosie śliwkowym Przepis

Pierś kaczki w sosie śliwkowym Przepis

Pierś kaczki w sosie śliwkowym Przepis

Pierś kaczki w sosie śliwkowym Przepis