PIERŚ KACZKI W SOSIE GRZYBOWYM Pierś kaczki w sosie grzybowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.77)67 Michał@MilionSmaków Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa. SKŁADNIKI Mięso2 szt. piersi z kaczki (pojedyncze)1 łyżka rozmarynu suszonegosólpieprz czarny mielonySos1 szklanka suszonych grzybów leśnych (lub świeżych)1 cebulapół szklanki bulionu warzywnego2 łyżki śmietany 18%1 łyżeczka białego cukru PRZYGOTOWANIE Jeśli mamy suszone grzyby to najlepiej zalać je minimum godzinę przed gotowaniem bulionem - muszą naciągnąć i stać się miękkie Pierś kaczki nacinamy nożem w kratkę po stronie gdzie jest skóra Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej piersi naciętą skórą do dołu Drugą stronę piersi posypujemy solą i pieprzem Smażymy około 10 minut aż zacznie wytapiać się tłuszcz a skóra się przyrumieni Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego kładąc je skórą do góry Przelewamy do środka tłuszcz z patelni Posypujemy mięso rozmarynem i przykrywamy naczynie (będziemy piec w zamkniętym) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 40 minut (w termoobiegu) Mięso trzeba sprawdzić wykałaczką po 30 minutach czy jest gotowe (są różnej wielkości piersi). Wykałaczka powinna gładko wchodzić i wychodzić z mięsa Na patelni rozpuszczamy masło Siekamy drobno cebulę w wrzucamy na masło Dodajemy grzyby i smażymy około 10 minut często mieszając Zalewamy bulionem i będziemy dusić około 15 - 20 minut Lekko studzimy grzyby i przekładamy do naczynia w którym możemy użyć blendera Dodajemy śmietanę i cukier i miksujemy na gładką masę Piersi przekładamy na talerze i polewamy sosem