PIERŚ KACZKI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH ŚLIWEK Pierś kaczki w sosie ze świeżych śliwek KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.43)7 Michał@MilionSmaków Pierś kaczki to wdzięczny produkt. Dobrze przyrządzona jest delikatna i soczysta o bardzo charakterystycznym smaku. Warto wzbogacić ten smak o dodatkowe nuty - jak na przykład świeże śliwki i wytrawne wino. W połączeniu z delikatnie czosnkową kaczką z nutą rozmarynu tworzy się nam pyszna kompozycja ;) SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kaczki2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka rozmarynu suszonego2 ząbki czosnku świeżego2 łyżki masła klarowanego PRZYGOTOWANIE Skórę na piersiach kaczki natnij w kratkę Natrzyj je oliwą, rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem Rozgrzej masło klarowane na patelni i przełóż piersi Smaż około 7 minut z każdej strony aż się mocno przyrumienią Po tym przełóż je do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni W między czasie przygotuj sos według naszego przepisu