PIERŚ KACZKI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH ŚLIWEK
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.43)
Pierś kaczki to wdzięczny produkt. Dobrze przyrządzona jest delikatna i soczysta o bardzo charakterystycznym smaku.
Warto wzbogacić ten smak o dodatkowe nuty - jak na przykład świeże śliwki i wytrawne wino.
W połączeniu z delikatnie czosnkową kaczką z nutą rozmarynu tworzy się nam pyszna kompozycja ;)


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kaczki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka rozmarynu suszonego

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Skórę na piersiach kaczki natnij w kratkę
  2. Natrzyj je oliwą, rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni i przełóż piersi
  4. Smaż około 7 minut z każdej strony aż się mocno przyrumienią
  5. Po tym przełóż je do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika
  6. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni
  7. W między czasie przygotuj sos według naszego przepisu


Pierś kaczki w sosie ze świeżych śliwek Przepis

Pierś kaczki w sosie ze świeżych śliwek Przepis