PIERŚ KURCZAKA W MIGDAŁACH Z CEBULĄ W SOSIE Z GRANATÓW Pierś kurczaka w migdałach z cebulą w sosie z granatów KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)2 Michał@MilionSmaków To danie to szybki kotlet z piersi kurczaka w delikatnej panierce z migdałów. Jako dodatek będzie duszona cebula z dodatkiem melasy z granatów. Melasa daje słodycz i charakterystyczny smak granatów. Jeśli pierś usmażymy na minimalnej ilości tłuszczu to panierka będzie chrupiąca i dobrze będzie się komponować z duszoną cebulą. SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kurczakapół szklanki mąki pszennej1 jajkopół szklanki migdałówoliwa z oliwek (do smażenia)1 łyżka masła1 cebula3 łyżki syropu (melasy) z granatów PRZYGOTOWANIE Obkrój piersi z tłuszczu i lekko je rozbij tłuczkiem Na płaski talerz wysyp mąkę Na drugi talerz wbij i roztrzep jajko Na trzeci talerz wysyp zmielone migdały Obtaczaj dokładnie piersi najpierw w mące potem w jajku a następnie w migdałach Na patelni rozgrzej oliwę Wyłóż piersi i smaż po około 7 minut z każdej strony na średnim ogniu Na drugiej patelni rozpuść masło Potnij cebulę w plasterki i wrzuć na patelnię Smaż około 3 minut aż zrobi się szklista Dodaj sól i syrop z granatów Dokładnie wymieszaj i przykryj Duś około 10 minut Gotowe, wystarczy dobrać jeszcze odpowiedni dodatek jak ziemniaki czy ryż ;)