PIERŚ KURCZAKA W SEZAMIE Pierś kurczaka w sezamie KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia azjatycka Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.4)15 Kasia@MilionSmaków Pierś kurczaka to mięso lekkie i delikatne dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeżeli macie dostęp do mięsa z ekologicznej produkcji lub od znajomego rolnika. Żeby nie było nudno smażone filety warto wzbogacać dodatkami, które przy okazji podkręcą wartość odżywczą posiłku. Takim dodatkiem może być chociażby sezam, który sprawia, że danie zyskuje nieco azjatyckiego klimatu. Do tego dobierzcie ulubione dodatki i obiad gotowy. SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kurczaka1 szklanka sezamu (mniej więcej)1 jajko4 łyżki oliwy z oliweksólpieprz czarny mielonyolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 374 18,7% Bialko 13,9g 9,3% Weglow... 14,3g 7,2% Tluszcze 29,9g 49,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 645 32,2% Bialko 24g 16% Weglow... 24,7g 12,3% Tluszcze 51,5g 85,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, wysusz i przetnij na 4 cienkie filety. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, słodką paprykę, sól i pieprz. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą. Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Każdy z filetów obtocz w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie i smaż z obu stron aż mięso będzie miękkie.