PIERŚ KURCZAKA W SEZAMIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.4)
Pierś kurczaka to mięso lekkie i delikatne dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeżeli macie dostęp do mięsa z ekologicznej produkcji lub od znajomego rolnika. Żeby nie było nudno smażone filety warto wzbogacać dodatkami, które przy okazji podkręcą wartość odżywczą posiłku. Takim dodatkiem może być chociażby sezam, który sprawia, że danie zyskuje nieco azjatyckiego klimatu. Do tego dobierzcie ulubione dodatki i obiad gotowy.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

1 szklanka sezamu (mniej więcej)

jajko

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
374
18,7%
Bialko
13,9g
9,3%
Weglow...
14,3g
7,2%
Tluszcze
29,9g
49,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka umyj, wysusz i przetnij na 4 cienkie filety. 
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, słodką paprykę, sól i pieprz. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia.
  4. Każdy z filetów obtocz w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie i smaż z obu stron aż mięso będzie miękkie. 


Pierś kurczaka w sezamie Przepis