PIERŚ KURCZAKA W SZYNCE Z SOSEM PIECZARKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Pierś kurczaka w ciągu ostatnich 15 lat stała się bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Niestety głównie możemy ją spotkać na naszych talerzach panierowaną, rzadziej w potrawkach. Można ją przygotować na wiele innych sposobów, na przykład zwinąć w szynkę parmeńską, która doda kurczakowi wyraźnego aromatu mięsa oraz podać z sosem pieczarkowym, który potrafi sprawić, że wiele zwykłych dań zyska wyjątkowy smak.
Zresztą, spróbujcie sami.


SKŁADNIKI

Mięso

2 szt. piersi z kurczaka

1 łyżka musztardy sarepskiej

6 plasterków szynki dojrzewającej (parmeńskiej)

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

sól

pieprz czarny mielony (świeżo zmielonego)

Sos

200 g pieczarek

2 szt. cebuli szalotki

pół szklanki bulionu warzywnego

4 łyżki śmietany kremówki 36%

2 łyżki musztardy delikatesowej

1 łyżka masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
9g
6%
Weglow...
8,7g
4,3%
Tluszcze
12,4g
20,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół a następnie każdą na trzy części
  2. Posmarować piersi musztardą i obsypać solą,
  3. Na patelni rozpuścić masło i włożyć mięso
  4. Smażyć z każdej strony około 5 minut
  5. W między czasie przygotować sos
  6. Na patelni rozpuścić masło
  7. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki
  8. Poczekać aż woda odparuje
  9. Wlać bulion i dodać musztardę
  10. Zagotować
  11. Dodać śmietanę i gotować około 5 minut
  12. Mięso podawać z ryżem polanym sosem pieczarkowym


Pierś kurczaka w szynce z sosem pieczarkowym Przepis

Pierś kurczaka w szynce z sosem pieczarkowym Przepis