PIERŚ Z GĘSI PIECZONA W WINIE Z GRUSZKĄ I PUREE Pierś z gęsi pieczona w winie z gruszką i puree KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.9)5 Michał@MilionSmaków Uwielbiam gęsinę w wielu postaciach. Zarówno gęś pieczoną w całości jak i dania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w zasadzie gotowana) w winie z nutą malin. Delikatne soczyste mięso w połączeniu z bardzo chrupiącą skórką smakuje wybornie. Do tego dodajmy puree i pieczoną gruszkę i mamy danie na wyjątkowe okazje ;) Uwaga: mięso trzeba zamarynować na kilka godzin - najlepiej 8 do 10. SKŁADNIKI 1 pierś z gęsipół szklanki wina czerwonego wytrawnego2 łyżki syropu malinowego1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzu1 gruszka konferencja2 łyżki żurawiny z gruszką4 szt. ziemniaków1 ząbek czosnku świeżegopół masłapół łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Wymieszaj wino z syropem malinowym. Włóż umytą pierś gęsi do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wlej wino tak, żeby przykrylo całe mięso, ale skóra pozostała odkryta (w razie potrzeby trzeba dolać wina). Odstaw do lodówki na noc. Wyjmij pierś z zalewy (nic nie wylewaj - przyda się za chwilę). Natrzyj ją solą i pieprzem i włóż z powrotem do wina. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piecz 40 minut w termoobiegu. Odkryj i zmniejsz temperaturę do 180 stopni (teraz przypiekamy skórkę). To dobry moment, żeby zacząć przygotowywać maślane puree. Piecz jeszcze 30 minut (jeśli zalewa będzie wyparowywać trzeba ją uzupełniać, można wodą lub winem). Gruszkę przetnij na pół, wydrąż gniazda nasienne i włóż do piekarnika (w osobnym naczyniu). Piecz około 20 minut. Przed podaniem nałóż do środka żurawnę z gruszką (lub zwykły dżem żurawinowy).