PIERŚ Z INDYKA W IMBIRZE Pierś z indyka w imbirze KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.32)17 Kasia@MilionSmaków Pierś z indyka to jedno z bardziej dietetycznych mięs i jednocześnie o dużej zawartości białka. A do tego bardzo smaczne, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę. Poniżej przepis na lekkostrawne danie z grillowanej indyczej piersi z domieszką imbiru, który nadaje daniu wyrazistości. Nie pomijajcie etapu marynowania bo dzięki niemu pierś nie będzie sucha. I koniecznie pilnujcie czasu grillowania bo zbyt długi również wysusza to delikatne mięso. Do indyka pasują rozmaite dodatki - ja polecam marchewkę z groszkiem. SKŁADNIKI 4 szt. piersi z indyka (cienkie filety)1 łyżeczka imbiru mielonego (suszonego)3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)1 ząbek czosnku świeżegopół łyżeczki mielonego pieprzuoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi z indyka są często bardzo duże - wówczas wystarczy jedna, którą trzeba pociąć na cienkie filety. W miseczce przygotuj marynatę mieszając ze sobą 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki wody, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sproszkowany imbir oraz pieprz. Mięso umyj i osusz a następnie natrzyj marynatą. Odstaw na minimum 10 minut. Patelnię grillową wysmaruj odrobiną oliwy i dobrze rozgrzej. Piersi z indyka grilluj na rozgrzanej patelni - maksymalnie 5 minut z każdej strony (na cienkie filety). Mięso musi wyraźnie stracić surowy wygląd ale nie może przypiec się zbyt mocno. Podawaj na przykład z marchewką z groszkiem.