PIERŚ Z INDYKA W IMBIRZE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.95)
Pierś z indyka to jedno z bardziej dietetycznych mięs i jednocześnie o dużej zawartości białka. A do tego bardzo smaczne, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę.
Poniżej przepis na lekkostrawne danie z grillowanej indyczej piersi z domieszką imbiru, który nadaje daniu wyrazistości. Nie pomijajcie etapu marynowania bo dzięki niemu pierś nie będzie sucha. I koniecznie pilnujcie czasu grillowania bo zbyt długi również wysusza to delikatne mięso.
Do indyka pasują rozmaite dodatki - ja polecam marchewkę z groszkiem.


SKŁADNIKI

4 szt. piersi z indyka (cienkie filety)

1 łyżeczka imbiru mielonego (suszonego)

3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z indyka są często bardzo duże - wówczas wystarczy jedna, którą trzeba pociąć na cienkie filety.
  2. W miseczce przygotuj marynatę mieszając ze sobą 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki wody, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sproszkowany imbir oraz pieprz.
  3. Mięso umyj i osusz a następnie natrzyj marynatą. Odstaw na minimum 10 minut.
  4. Patelnię grillową wysmaruj odrobiną oliwy i dobrze rozgrzej.
  5. Piersi z indyka grilluj na rozgrzanej patelni - maksymalnie 5 minut z każdej strony (na cienkie filety). Mięso musi wyraźnie stracić surowy wygląd ale nie może przypiec się zbyt mocno.
  6. Podawaj na przykład z marchewką z groszkiem.


Pierś z indyka w imbirze Przepis

Pierś z indyka w imbirze Przepis