PIERŚ Z KURCZAKA W PESTKACH DYNI
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.38)
Nawet ze zwykłej piersi z kurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni.
W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach dyni i smażymy. Podajemy w ulubionymi dodatkami.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

300 g pestek dyni

140 g mąki orkiszowej

130 ml mleka 2%

2 szt. jajek

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
284
14,2%
Bialko
14,1g
9,4%
Weglow...
28,5g
14,2%
Tluszcze
12,7g
21,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż na dwa cienkie filety tak żeby łącznie otrzymać cztery. 
  2. Po kolei każdy kawałek kurczaka przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa - dość cienko ale uważaj żeby filety nie zaczęły się rozpadać. 
  3. Piersi dopraw solą i pieprzem
  4. Zmiksuj mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej
  6. Każdy filet obtaczaj w cieście, a następnie w pestkach dyni i smaż z obu stron uważając żeby pestki się nie przypaliły. 
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 


Pierś z kurczaka w pestkach dyni Przepis

Pierś z kurczaka w pestkach dyni Przepis