PIERNICZKI BEZGLUTENOWE Pierniczki bezglutenowe KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Boże Narodzenie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.75)4 Beata@MilionSmaków Przygotowania do Świąt kojarzą mi się m. in. z pieczeniem pierniczków. W tym roku postanowiłam oprócz tradycyjnych przygotować także ich wersję zdrowotną, w tym przypadku bezglutenową. Zdecydowałam się na zastąpienie mąki pszennej trzema innymi rodzajami: jaglaną, gryczaną i amarantusową, a także zmniejszenie ilości cukru na rzecz ksylitolu. Całość wychodzi równie pysznie lub nawet lepiej niż pierniczki tradycyjne. Nie potrzeba ich nawet dekorować lukrem (chyba że ktoś lubi). SKŁADNIKI 250 g mąki gryczanej100 g mąki jaglanej100 g mąka z amarantusa70 g masła30 g cukru trzcinowego50 g ksylitolu40 g miodu2 szt. jajek1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernika Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 349 17,5% Bialko 7,4g 4,9% Weglow... 58,2g 29,1% Tluszcze 11g 18,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W garnku rozpuścić masło z cukrem, ksylitolem oraz miodem po czym zestawić z ognia i ostudzić.W misce wymieszać sypkie składniki i połączyć z roztopionym masłem.Następnie ubić jajka i wymieszać z resztą składników, po czym zagnieść ciasto. Można włożyć na pół godziny do lodówki lub od razu wyrabiać pierniczki.Ciasto rozwałkować na cienko, jeśli będzie się kleiło podsypać którąś z mąk.Wykroić foremkami pierniczki i układać na blaszkach.Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 12-15 minut w zależności od grubości pierniczków. Z podanej porcji wychodzi około 100 cienkich pierniczków.