PIERNICZKI BEZGLUTENOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Przygotowania do Świąt kojarzą mi się m. in. z pieczeniem pierniczków. W tym roku postanowiłam oprócz tradycyjnych przygotować także ich wersję zdrowotną, w tym przypadku bezglutenową. Zdecydowałam się na zastąpienie mąki pszennej trzema innymi rodzajami: jaglaną, gryczaną i amarantusową, a także zmniejszenie ilości cukru na rzecz ksylitolu. Całość wychodzi równie pysznie lub nawet lepiej niż pierniczki tradycyjne. Nie potrzeba ich nawet dekorować lukrem (chyba że ktoś lubi).


SKŁADNIKI

250 g mąki gryczanej

100 g mąki jaglanej

100 g mąka z amarantusa

70 g masła

30 g cukru trzcinowego

50 g ksylitolu

40 g miodu

2 szt. jajek

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
349
17,5%
Bialko
7,4g
4,9%
Weglow...
58,2g
29,1%
Tluszcze
11g
18,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku rozpuścić masło z cukrem, ksylitolem oraz miodem po czym zestawić z ognia i ostudzić.
  2. W misce wymieszać sypkie składniki i połączyć z roztopionym masłem.
  3. Następnie ubić jajka i wymieszać z resztą składników, po czym zagnieść ciasto. Można włożyć na pół godziny do lodówki lub od razu wyrabiać pierniczki.
  4. Ciasto rozwałkować na cienko, jeśli będzie się kleiło podsypać którąś z mąk.
  5. Wykroić foremkami pierniczki i układać na blaszkach.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 12-15 minut w zależności od grubości pierniczków. Z podanej porcji wychodzi około 100 cienkich pierniczków. 


Pierniczki bezglutenowe Przepis

Pierniczki bezglutenowe Przepis