PIEROŻKI WONTON Z KACZKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.45)
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kuchnię azjatycką. Tak było w tym tygodniu kiedy to zaczęły mi chodzić po głowie pierożki wonton, które jadłam kiedyś w restauracji.
Wbrew pozorom danie to wcale nie jest trudne do przygotowania a jest bardzo efektowne i naprawdę przepyszne. Przypadnie do gustu nawet osobom sceptycznie nastawionym do kuchni azjatyckiej.
Ciasto wonton kupiłam gotowe (zamrożone) w sklepie z produktami kuchni egzotycznych. Przygotowanie farszu sprowadza się do podsmażenia kawałków piersi kaczki z przyprawami. Potem wystarczy zawinąć i smażyć na głębokim tłuszczu. Zawijanie też nie jest trudne - ja robiłam to po raz pierwszy i zepsułam tylko jeden pierożek :)


SKŁADNIKI

30 szt. ciasta wonton (ok. 180 g)

350 g piersi z kaczki (bez skóry)

cebula

50 ml sosu teriyaki

pół anyżu (gwiazdki)

pół szklanki świeżych liści kolendry (świeżych)

2 łyżki oleju z pestek winogron

pół l oleju roślinnego (do smażenia)

pół kapusty pekińskiej

4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ziołowej)

1 łyżeczka vegety natur

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kaczki umyj i osusz. Jeżeli mają skórę - odetnij ją. Następnie pokrój na małe kawałki. 
  2. Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron
  3. Wrzuć posiekaną na drobno cebulę i podsmażaj przez chwilę. 
  4. Dodaj kaczkę
  5. W moździerzu rozdrobnij pół gwiazdki anyżu - chyba, że lubisz bardzo anyżowy posmak to wykorzystaj całą. 
  6. Kiedy mięso straci swój surowy wygląd dodaj roztarty anyż i sos teriyaki
  7. Podsmażaj aż kaczka będzie miękka, następnie zdejmij z ognia i dodaj listki kolendry
  8. W międzyczasie przygotuj sałatkę - pokrój drobno kapustę pekińską, po czym wymieszaj ją z oliwą z oliwek i vegetą. Jeżeli masz w domu słoiczek z suszonymi pomidorami wykorzystaj oliwę z tego słoiczka - sałatka będzie wówczas miała przepyszny posmak suszonych pomidorów. 
  9. Na każdy płat ciasta wonton wyłóż łyżeczkę farszu mięsnego i zawiń w sakiewkę, zbierając wszystkie rogi ciasta do góry i dokładnie sklejając. 
  10. Wlej olej roślinny, np. słonecznikowy, do garnka. Uwaga: ilość potrzebnego oleju zależy od garnka. Powinno być go tyle by przykryć prawie cały pierożek (z wyjątkiem "dziubka"). 
  11. Olej bardzo dobrze rozgrzej, dopiero wtedy możesz zacząć porcjami wrzucać pierożki. 
  12. Pierożki smaż przez 1-2 minuty, wyjmij od razu gdy zrobią się złote. 
  13. Na talerze wyłóż sałatkę z kapusty pekińskiej a na niej ułóż pierożki. 
  14. Danie doskonale komponuje się z piwem imbirowym lub z piwem z dodatkiem soku z marakui :)


Pierożki wonton z kaczką Przepis

Pierożki wonton z kaczką Przepis