PIEROGI BRANIEWSKIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Pierogi braniewskie pochodzą z rejonu warminsko-mazurskiego i są w kuchni polskiej od dawna. Nie wiem jak w rejonie skąd pochodzą, ale w moich rejonach bardzo rzadko robi się obecnie pierogi z kaszą. Szkoda, bo są smaczne i pożywne. Jeśli jesteście fanami pierogów to wpiszcie je sobie koniecznie na listę do wypróbowania.


SKŁADNIKI

Nadzienie

100 g kaszy gryczanej

2 szt. jajek

150 g wędzonego boczku

cebula

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

Ciasto

250 g mąki pszennej

2 szczypty soli

pół szklanki wody (gorącej)

1 łyżka oleju rzepakowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
252
12,6%
Bialko
7,6g
5,1%
Weglow...
28,6g
14,3%
Tluszcze
12g
20%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia
  2. Jedno z jajek ugotuj na twardo
  3. Drobno posiekaj boczek, cebulę i jajko
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek z cebulą na złoto
  5. Przerzuć wszystkie składniki nadzienia do miski i dokładnie wymieszaj
  6. Przygotuj ciasto na pierogi zgodnie z naszym przepisem
  7. Rozwałkuj bardzo cienko ciasto i potnij je na pierogi - wielkość tak jak lubisz
  8. Nakładaj nadzienie na ciasto i dokładnie je zlepiaj
  9. Zagotuj wodę z łyżką oleju i łyżeczką soli i wrzucaj pierogi
  10. Gotuj około 2 - 3 minut aż wypłyną


Pierogi braniewskie Przepis

Pierogi braniewskie Przepis