PIEROGI BRANIEWSKIE Pierogi braniewskie KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)10 Michał@MilionSmaków Pierogi braniewskie pochodzą z rejonu warminsko-mazurskiego i są w kuchni polskiej od dawna. Nie wiem jak w rejonie skąd pochodzą, ale w moich rejonach bardzo rzadko robi się obecnie pierogi z kaszą. Szkoda, bo są smaczne i pożywne. Jeśli jesteście fanami pierogów to wpiszcie je sobie koniecznie na listę do wypróbowania. SKŁADNIKI Nadzienie100 g kaszy gryczanej2 szt. jajek150 g wędzonego boczku1 cebula1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzuCiasto250 g mąki pszennej2 szczypty solipół szklanki wody (gorącej)1 łyżka oleju rzepakowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 252 12,6% Bialko 7,6g 5,1% Weglow... 28,6g 14,3% Tluszcze 12g 20% 100g Na porcję (zmień) kCal 580 29% Bialko 17,4g 11,6% Weglow... 65,9g 32,9% Tluszcze 27,6g 45,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia Jedno z jajek ugotuj na twardo Drobno posiekaj boczek, cebulę i jajko Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek z cebulą na złoto Przerzuć wszystkie składniki nadzienia do miski i dokładnie wymieszaj Przygotuj ciasto na pierogi zgodnie z naszym przepisem Rozwałkuj bardzo cienko ciasto i potnij je na pierogi - wielkość tak jak lubisz Nakładaj nadzienie na ciasto i dokładnie je zlepiaj Zagotuj wodę z łyżką oleju i łyżeczką soli i wrzucaj pierogi Gotuj około 2 - 3 minut aż wypłyną