PIEROGI GRYCZANE Z POLICZKAMI CIELĘCYMI I PIECZONYMI WARZYWAMI ORAZ SOSEM Z BULIONU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pewnego dnia po obiedzie zostało półtorej porcji policzków cielęcych. Można je było po prostu zjeść, ale można też było przygotować dwie porcje pierogów.
Gryczane ciasto na pierogi o charakterystycznym smaku, farsz z policzków i cebuli a do tego posypka z pieczonych warzyw i sos z mocno zredukowanego bulionu. Pycha!
Warto to zaplanować właśnie na dwa dni, bo żeby zrobić pierogi wcześniej trzeba ugotować policzki, co zajmuje sporo czasu ;)


SKŁADNIKI

pół szklanki bulionu warzywnego

cebula

pół łyżki masła

pół marchewek

pół pietruszki

ziemniak

Mięso

policzki cielęce

pół szklanki wina białego wytrawnego

pół szklanki bulionu warzywnego

pół cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki rozmarynu suszonego

Ciasto

250 g mąki gryczanej

pół szklanki wody (gorącej)

1 łyżka śmietany 12%

2 szczypty soli

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj policzki według tego przepisu.
  2. Zacznij od upieczenia warzyw.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Obierz i umyj wszystkie warzywa a następnie pokrój je w kostkę o boku około pół centymetra (chcemy, żeby się szybko upiekły).
  5. Wyłóż je na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia i polej oliwą.
  6. Piecz około 20 minut w termoobiegu (trzeba sprawdzać już po 15 czy warzywa się nie palą).
  7. Wlej bulion do małego rondelka i zostaw na małym płomieniu.
  8. Mieszaj od czasu do czasu aż zmniejszy swoją objętość o 80% - około 20 minut.
  9. Posiekaj cebulę i wrzuć ją na patelnię z rozpuszczonym masłem.
  10. Podsmażaj aż się zeszkli i odstaw.
  11. Wysyp mąkę gryczaną na blat lub stolnicę.
  12. Zrób w środku dziurkę i wlej tam oliwę i dosyp sól.
  13. Powoli wlewaj gorącą wodę i mieszaj nożem a później zagniataj ciasto rękami.
  14. Dodaj śmietanę i zagnieć elastyczne ciasto.
  15. Do robota kuchennego z ostrzami wrzuć gotowe policzki i zeszkloną cebulę.
  16. Dokładnie je rozwałkuj i potnij na prostokąty.
  17. Wkładaj nadzienie do pierogów i zlepiaj je mocno (jak się pomoczy ciasto to ciężko je zlepić).
  18. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól i łyżkę oliwy.
  19. Wkładaj pierogi łyżką i gotuj aż wypłyną - około 3 - 4 minut.
  20. Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
  21. Przełóż je na talerz posyp upieczonymi warzywami i polej zredukowanym bulionem.
  22. Smacznego!


Pierogi gryczane z policzkami cielęcymi i pieczonymi warzywami oraz sosem z bulionu Przepis

Pierogi gryczane z policzkami cielęcymi i pieczonymi warzywami oraz sosem z bulionu Przepis

DODAJ KOMENTARZ