PIEROGI LENIWE Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Proste danie okraszone musem truskawkowym zyskuje na jakości i smaku właśnie dzięki owocom. Idealne na szybki obiad w sezonie truskawkowym lub poobiedni deser dla większych łasuchów.


SKŁADNIKI

300 g twarogu półtłustego (pokruszonego)

100 g mąki pszennej

jajko

szczypta soli

truskawki

6 łyżeczek ksylitolu (lub cukru)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
179
9%
Bialko
15,4g
10,3%
Weglow...
22,1g
11%
Tluszcze
4g
6,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki oprócz truskawek i ksylitolu włożyć do miski i wyrobić z nich ciasto.
  2. Wyłożyć na stolnicę i uformować z ciasta wałki, które następnie pokroić na ukos.
  3. Tak przygotowane pierogi wrzucać na wrzątek, a po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu.
  4. Truskawki podusić lub zmiksować blenderem razem z ksylitolem (lub cukrem) i polać musem ciepłe pierogi.


Pierogi leniwe z truskawkami Przepis

Pierogi leniwe z truskawkami Przepis