PIEROGI LENIWE Z TRUSKAWKAMI Pierogi leniwe z truskawkami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.24)17 Beata@MilionSmaków Proste danie okraszone musem truskawkowym zyskuje na jakości i smaku właśnie dzięki owocom. Idealne na szybki obiad w sezonie truskawkowym lub poobiedni deser dla większych łasuchów. SKŁADNIKI 300 g twarogu półtłustego (pokruszonego)100 g mąki pszennej1 jajkoszczypta solitruskawki6 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 179 9% Bialko 15,4g 10,3% Weglow... 22,1g 11% Tluszcze 4g 6,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 435 21,8% Bialko 37,4g 25% Weglow... 53,6g 26,8% Tluszcze 9,6g 16,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki oprócz truskawek i ksylitolu włożyć do miski i wyrobić z nich ciasto.Wyłożyć na stolnicę i uformować z ciasta wałki, które następnie pokroić na ukos.Tak przygotowane pierogi wrzucać na wrzątek, a po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu.Truskawki podusić lub zmiksować blenderem razem z ksylitolem (lub cukrem) i polać musem ciepłe pierogi.