PIEROGI Z BIAŁĄ PORZECZKĄ I CZEKOLADĄ Pierogi z białą porzeczką i czekoladą KATEGORIE Przekąski Obiady Słodkości Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.67)6 Michał@MilionSmaków Następne pierogi na naszej liście ;) Tym razem dość nietypowe połączenie: kwaśno-słodkiej białej porzeczki z białą czekoladą - doskonałe na sezon letni. Z podanego w przepisie czasu przygotowywania 45 minut najwięcej czasu zajmuje lepienie pierogów - w kilka osób idzie zdecydowanie szybciej. SKŁADNIKI Nadzienie2 szklanki białej porzeczki1 opakowanie czekolady białejCiasto2 szklanki mąki pszennejpół szklanki wody (gorącej)1 łyżka oliwy z oliwek2 szczypty soli PRZYGOTOWANIE Zacznij od obrania porzeczek z gałązek i przepłukania ich wodą. Czym więcej wody z nich obcieknie nim włożymy je do ciasta tym lepiej. Teraz przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu. Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż łyżkę porzeczek i pół kostki czekolady (na mniejsze kawałki jedną czwartą kostki). Do niektórych pierogów można wcale nie dodawać czekolady - wtedy całość dania na talerzy ma lepszy balans między słodyczą a kwaskowatością porzeczki. Pierogi wrzucaj do gotującej się wody (posolonej i z dodatkiem oleju) i gotuj około 2 - 3 minut od wypłynięcia (gotuj bez pokrywki). Pierogi po wyłożeniu trzeba albo szybko zjeść albo zapewnić, że się nie posklejają stygnąć (ułożyć obok siebie lub polać np roztopionym masłem). Tak jak większość pierogów z owocami te świetnie smakują polane masłem lub śmietaną.