PIEROGI Z BIAŁĄ PORZECZKĄ I CZEKOLADĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Następne pierogi na naszej liście ;)
Tym razem dość nietypowe połączenie: kwaśno-słodkiej białej porzeczki z białą czekoladą - doskonałe na sezon letni.
Z podanego w przepisie czasu przygotowywania 45 minut najwięcej czasu zajmuje lepienie pierogów - w kilka osób idzie zdecydowanie szybciej.


SKŁADNIKI

Nadzienie

2 szklanki białej porzeczki

1 opakowanie czekolady białej

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki wody (gorącej)

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od obrania porzeczek z gałązek i przepłukania ich wodą. Czym więcej wody z nich obcieknie nim włożymy je do ciasta tym lepiej.
  2. Teraz przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu.
  3. Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż łyżkę porzeczek i pół kostki czekolady (na mniejsze kawałki jedną czwartą kostki). Do niektórych pierogów można wcale nie dodawać czekolady - wtedy całość dania na talerzy ma lepszy balans między słodyczą a kwaskowatością porzeczki.
  4. Pierogi wrzucaj do gotującej się wody (posolonej i z dodatkiem oleju) i gotuj około 2 - 3 minut od wypłynięcia (gotuj bez pokrywki).
  5. Pierogi po wyłożeniu trzeba albo szybko zjeść albo zapewnić, że się nie posklejają stygnąć (ułożyć obok siebie lub polać np roztopionym masłem).
  6. Tak jak większość pierogów z owocami te świetnie smakują polane masłem lub śmietaną.


Pierogi z białą porzeczką i czekoladą Przepis

Pierogi z białą porzeczką i czekoladą Przepis

Pierogi z białą porzeczką i czekoladą Przepis

DODAJ KOMENTARZ