PIEROGI Z JAGODAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Od pierogów z owocami zdecydowanie wolę te bardziej konkretne - z mięsem lub grzybami.
Mimo wszystko w sezonie owocowym nie można nie spróbować także wersji pierogów na słodko a z tych moje ulubione to właśnie pierogi z jagodami. Co roku były robione przez moją babcię - proste, z małej ilości składników i pewnie dlatego wyjątkowo pyszne.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

pół szklanki wody (gorącej)

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szczypty soli

Nadzienie

250 g jagód

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
187
9,4%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
35,5g
17,7%
Tluszcze
3g
5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jagody myjemy i odkładamy żeby obeschły (jak są mokre to ciasto się źle lepi)
  2. Mąkę wysypujemy na stolnicę albo blat
  3. Usypujemy z niej kopiec i robimy w środku dziurkę
  4. Woda, której użyjemy powinna być gorąca (najlepiej zagotować ją chwilę wcześniej i zostawić do lekkiego przestygnięcia)
  5. Teraz powoli wlewamy do środka mąki wodę cały czas mieszając je razem (na przykład nożem stołowym)
  6. Dolewamy aż około trzy czwarte mąki będzie połączone z wodą
  7. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto
  8. Jeśli za bardzo lepi się do rąk dodajemy trochę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody
  9. Po wyrobieniu ciasta posypujemy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (mniej niż milimetr)
  10. Tniemy go na prostokąty około 4 na 5 centymetrów (mogą być inne wielkości i kształty)
  11. Jagody wrzucamy do miski i zasypujemy bułką tartą i cukrem
  12. Dokładnie mieszamy
  13. Teraz nakładamy łyżką na każdy kawałek ciasta tak dużo farszu jak tylko uda nam się wcisnąć - czym więcej tym lepiej
  14. Składamy ciasto na pół i dokładnie zlepiamy boki
  15. Zagotowujemy wodę w garnku (tyle, żeby pierogi mogły swobodnie pływać) i dodajemy do niej trochę soli i oliwy
  16. Wkładamy pierogi i gotujemy około 5 minut
  17. Podajemy polane śmietaną z cukrem lub masłem


Pierogi z jagodami Przepis

Pierogi z jagodami Przepis

Pierogi z jagodami Przepis