PIEROGI Z JAGODAMI Pierogi z jagodami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)3 Michał@MilionSmaków Od pierogów z owocami zdecydowanie wolę te bardziej konkretne - z mięsem lub grzybami. Mimo wszystko w sezonie owocowym nie można nie spróbować także wersji pierogów na słodko a z tych moje ulubione to właśnie pierogi z jagodami. Co roku były robione przez moją babcię - proste, z małej ilości składników i pewnie dlatego wyjątkowo pyszne. SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennejpół szklanki wody (gorącej)1 łyżka oliwy z oliwek2 szczypty soliNadzienie250 g jagód3 łyżki bułki tartej2 łyżki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 187 9,4% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 35,5g 17,7% Tluszcze 3g 5% 100g Na porcję (zmień) kCal 326 16,3% Bialko 7,1g 4,7% Weglow... 61,7g 30,9% Tluszcze 5,3g 8,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jagody myjemy i odkładamy żeby obeschły (jak są mokre to ciasto się źle lepi) Mąkę wysypujemy na stolnicę albo blat Usypujemy z niej kopiec i robimy w środku dziurkę Woda, której użyjemy powinna być gorąca (najlepiej zagotować ją chwilę wcześniej i zostawić do lekkiego przestygnięcia) Teraz powoli wlewamy do środka mąki wodę cały czas mieszając je razem (na przykład nożem stołowym) Dolewamy aż około trzy czwarte mąki będzie połączone z wodą Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto Jeśli za bardzo lepi się do rąk dodajemy trochę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody Po wyrobieniu ciasta posypujemy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (mniej niż milimetr) Tniemy go na prostokąty około 4 na 5 centymetrów (mogą być inne wielkości i kształty) Jagody wrzucamy do miski i zasypujemy bułką tartą i cukrem Dokładnie mieszamy Teraz nakładamy łyżką na każdy kawałek ciasta tak dużo farszu jak tylko uda nam się wcisnąć - czym więcej tym lepiej Składamy ciasto na pół i dokładnie zlepiamy boki Zagotowujemy wodę w garnku (tyle, żeby pierogi mogły swobodnie pływać) i dodajemy do niej trochę soli i oliwy Wkładamy pierogi i gotujemy około 5 minut Podajemy polane śmietaną z cukrem lub masłem