PIEROGI Z KACZKĄ W KLIMACIE AZJATYCKIM
KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4)
Uwielbiam pierogi w zasadzie w każdej postaci. W sezonie letnim przeważnie są to wersje owocowe a w pozostałej części roku albo z nadzieniem warzywny, czy serowym oraz z mięsem.
Dziś ten ostatni wariant. Klasyczne ciasto na pierogi nadziewane zmielonym mięsem z piersi kaczki z dodatkiem aromatycznych przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej.
Pyszne połączenie!


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kaczki

2 łyżki masła klarowanego

cebula

1 łyżeczka świeżego imbiru

anyż

pół łyżeczki soli

2 szczypty przyprawy curry

pół łyżeczki kozieradki

¼ szt. papryki carolina reaper

pół łyżeczki nasion kolendry

1 łyżka sosu worcestershire

1 łyżka sosu Sriracha

1 łyżka ketchupu

PRZYGOTOWANIE

  1. Zrób ciasto na pierogi wg naszego przepisu
  2. Odkrój skórę i tłuszcz z piersi kaczki
  3. Zmiel je - możesz do tego użyć maszynki do mielenia mięsa albo robota kuchennego z funkcją siekania. Jeśli nie masz żadnego z tych sprzętów to możesz je też drobno posiekać nożem
  4. Rozgrzej masło klarowane na patelni
  5. Drobno posiekaj cebulę i imbir
  6. Gwiazdkę anyżu rozkrusz nożem
  7. Wrzuć cebulę na patelnię i podsmażaj około 4 minut aż zrobi się złota
  8. Dopraw mięso z kaczki przyprawami: solą, curry i kozieradką
  9. Posiekaj papryczkę Carolina Reaper
  10. Do cebuli dodaj imbir i podsmaż aż poczujesz zapach (około minuty)
  11. Dodaj anyż, kolendrę i chilli i posmażaj około minuty aż uwolnią aromat
  12. Dodaj kaczkę i smaż około 8 minut aż mięso lekko się przysmaży i nie będzie surowe w środku
  13. Dodaj sos worcestershire, ketchup i sos sriracha
  14. Dokładnie wymieszaj i odstaw
  15. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i potnij je na prostokąty (można też wyciąć kółka np małą miską)
  16. Nakładaj po łyżce nadzienia na pierogi i dokładnie je sklejaj
  17. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej trochę soli i oleju
  18. Wkładaj pierogi i gotuj około 3 minut
  19. Najbardziej smakują podane z boczkiem, masłem i cebulką.


Pierogi z kaczką w klimacie azjatyckim Przepis

Pierogi z kaczką w klimacie azjatyckim Przepis