PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pierogi ze słodką kapustą. Tym razem nadzienie tworzy kapusta kiszona z pieczarkami i cebulką. To klasyczne połączenie cieszy się niesłabnącym powodzeniem na sylwestrowych czy karnawałowych imprezach. SKŁADNIKI Ciasto500 g mąki pszennej1 szklanka mleka 2% (ciepłego)pół łyżeczki solipół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka oleju roślinnegoFarsz350 g pieczarek170 g kapusty kiszonej1 cebula1 łyżka oleju roślinnegowoda Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 149 7,5% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 26,5g 13,3% Tluszcze 2,4g 4,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 535 26,8% Bialko 16,8g 11,2% Weglow... 95,2g 47,6% Tluszcze 8,8g 14,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kapustę kiszoną ugotować do miękkości.Cebulę pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju, po czym odłożyć do osobnej miseczki.Umyte pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni po cebuli. Połączyć kapustę kiszoną z pieczarkami oraz cebulą i lekko zmielić cały farsz.Z podanych składników wyrobić ciasto. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a na koniec wyrobić rękami.Brać po małym kawałku ciasta i rozwałkowywać cienko na stolnicy oprószonej mąką. Na rozwałkowanym cieście wykrawać niewielkie koła (o średnicy około 8 cm), na które nakładać około łyżki farszu, przykrywać drugim kołem ciasta i lepić pierogi (można zrobić przy brzegach falbankę). To samo zrobić z resztą ciasta.Zagotować duży garnek wody, do którego wrzucać pierogi (najlepiej robić to w mniejszych seriach żeby się nie posklejały). Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze 3-4 minuty.Podawać ciepłe same lub z barszczem.Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk pierogów.