PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pierogi ze słodką kapustą. Tym razem nadzienie tworzy kapusta kiszona z pieczarkami i cebulką. To klasyczne połączenie cieszy się niesłabnącym powodzeniem na sylwestrowych czy karnawałowych imprezach.


SKŁADNIKI

Ciasto

500 g mąki pszennej

1 szklanka mleka 2% (ciepłego)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka oleju roślinnego

Farsz

350 g pieczarek

170 g kapusty kiszonej

cebula

1 łyżka oleju roślinnego

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
149
7,5%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
26,5g
13,3%
Tluszcze
2,4g
4,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości.
  2. Cebulę pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju, po czym odłożyć do osobnej miseczki.
  3. Umyte pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni po cebuli. 
  4. Połączyć kapustę kiszoną z pieczarkami oraz cebulą i lekko zmielić cały farsz.
  5. Z podanych składników wyrobić ciasto. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a na koniec wyrobić rękami.
  6. Brać po małym kawałku ciasta i rozwałkowywać cienko na stolnicy oprószonej mąką. 
  7. Na rozwałkowanym cieście wykrawać niewielkie koła (o średnicy około 8 cm), na które nakładać około łyżki farszu, przykrywać drugim kołem ciasta i lepić pierogi (można zrobić przy brzegach falbankę). To samo zrobić z resztą ciasta.
  8. Zagotować duży garnek wody, do którego wrzucać pierogi (najlepiej robić to w mniejszych seriach żeby się nie posklejały). Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze 3-4 minuty.
  9. Podawać ciepłe same lub z barszczem.

Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk pierogów.


Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami Przepis

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami Przepis