PIEROGI Z KURKAMI I SZCZYPIORKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Korzystając z tego, że sezon na kurki już się rozpoczął warto zrobić pyszne pierogi z kurkami. Oprócz grzybów oczywiście młoda cebulka a dla urozmaicenia smaku - świeży szczypiorek.


SKŁADNIKI

Ciasto

125 g mąki pszennej (szklanka)

szczypta soli

pół łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki wody (gorącej)

Nadzienie

100 g kurek (świeżych)

2 szt. cebuli

2 łyżki szczypiorku

masło (lub olej roślinny - do smażenia)

1 łyżka oliwy z oliwek (do gotowania)

1 łyżeczka soli (do gotowania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
123
6,2%
Bialko
2,8g
1,9%
Weglow...
17,4g
8,7%
Tluszcze
4,4g
7,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek uwaga: kurki mocno się kurczą podczas smażenia, tak więc gdy przygotujecie składniki może wydawać wam się ich za dużo
  2. Mąkę wysypujemy na stolnicę albo blat
  3. Usypujemy z niej kopiec i robimy w środku dziurkę
  4. Woda, której użyjemy powinna być gorąca (najlepiej zagotować ją chwilę wcześniej i zostawić do lekkiego przestygnięcia)
  5. Teraz powoli wlewamy do środka mąki wodę cały czas mieszając je razem (na przykład nożem stołowym)
  6. Dolewamy aż około trzy czwarte mąki będzie połączone z wodą
  7. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto
  8. Jeśli za bardzo lepi się do rąk dodajemy trochę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody
  9. Po wyrobieniu ciasta posypujemy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (mniej niż milimetr)
  10. Tniemy go na prostokąty około 4 na 5 centymetrów (mogą być inne wielkości i kształty)
  11. Robimy teraz farsz
  12. Kurki dokładnie myjemy i tniemy na małe kawałki
  13. Cebulę drobno siekamy a szczypiorek tniemy na paski około 3 milimetrów
  14. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kurki i cebulę
  15. Smażymy aż grzyby się przyrumienią a cebula zeszkli (około 5 - 7 minut na dość sporym ogniu)
  16. Farsz mieszamy ze szczypiorkiem i odkładamy do przestygnięcia
  17. Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i łyżką oliwy
  18. Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz łyżką i dokładnie sklejamy krawędzie
  19. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę na około 5 minut
  20. Najlepiej wyciągać łyżką cedzakową
  21. Smakują świetnie z okrasą ze skwarek, ale też polane samym masłem


Pierogi z kurkami i szczypiorkiem Przepis

Pierogi z kurkami i szczypiorkiem Przepis