PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.6)
Mimo, że na codzień zdecydowanie wolę pierogi z farszem wytrawnym, np grzybowym, albo mięsnym, to w sezonie wakacyjnym obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi owocowe. Najczęściej nadzieniem są jagody, ale nie może też zabraknąć truskawek.
Myślę, że nie trzeba ich reklamować - pierogi lubi w zasadzie każdy, a truskawki też mają swoją rzeszę fanów. Pierogi z truskawkami łączą w sobie to co najlepsze w obu z nich ;)


SKŁADNIKI

2 szczypty soli

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki wody (gorącej)

1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie

250 g truskawek

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
183
9,1%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
35,4g
17,7%
Tluszcze
2,5g
4,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj truskawki i odłuż na ręcznik papierowy, żeby wyschły
  2. Wysyp mąkę na blat
  3. Uformuj z niej kopczyk i zrób na środku zagłębienie
  4. Przygotuj gorącą wodę (prawie wrzątek) i olej rzepakowy
  5. Powoli wlewaj wodę w zagłębienie w mące mieszając nożem (żeby się nie poparzyć wodą)
  6. Jak około 3/4 mąki będzie połączone z wodą dolej olej i ugniataj ciasto rękami
  7. Ciasto powinno się ugniatać około 10 minut
  8. Po wyrobieniu ciasta posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek (mniej niż 1mm grubości)
  9. Teraz potnij je na prostokąty około 4cm na 5cm
  10. Potnij truskawki na ćwiartki i wrzuć je do miski
  11. Dodaj bułkę tartą i cukier i wymieszaj
  12. Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli i oleju
  13. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżką truskawki, złóż ciasto na pół i zlep boki
  14. Wkładaj pierogi do gotującej się wody i wyjmuj po około 5 minutach
  15. Najlepiej smakują polane masłem z cukrem lub śmietaną z cukrem


Pierogi z truskawkami Przepis

Pierogi z truskawkami Przepis