PIEROGI Z TRUSKAWKAMI Pierogi z truskawkami KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.6)5 Michał@MilionSmaków Mimo, że na codzień zdecydowanie wolę pierogi z farszem wytrawnym, np grzybowym, albo mięsnym, to w sezonie wakacyjnym obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi owocowe. Najczęściej nadzieniem są jagody, ale nie może też zabraknąć truskawek. Myślę, że nie trzeba ich reklamować - pierogi lubi w zasadzie każdy, a truskawki też mają swoją rzeszę fanów. Pierogi z truskawkami łączą w sobie to co najlepsze w obu z nich ;) SKŁADNIKI 2 szczypty soliCiasto2 szklanki mąki pszennejpół szklanki wody (gorącej)1 łyżka oleju rzepakowegoNadzienie250 g truskawek4 łyżki bułki tartej2 łyżki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 183 9,1% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 35,4g 17,7% Tluszcze 2,5g 4,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 326 16,3% Bialko 7,5g 5% Weglow... 63,1g 31,5% Tluszcze 4,5g 7,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj truskawki i odłuż na ręcznik papierowy, żeby wyschły Wysyp mąkę na blat Uformuj z niej kopczyk i zrób na środku zagłębienie Przygotuj gorącą wodę (prawie wrzątek) i olej rzepakowy Powoli wlewaj wodę w zagłębienie w mące mieszając nożem (żeby się nie poparzyć wodą) Jak około 3/4 mąki będzie połączone z wodą dolej olej i ugniataj ciasto rękami Ciasto powinno się ugniatać około 10 minut Po wyrobieniu ciasta posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek (mniej niż 1mm grubości) Teraz potnij je na prostokąty około 4cm na 5cm Potnij truskawki na ćwiartki i wrzuć je do miski Dodaj bułkę tartą i cukier i wymieszaj Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli i oleju Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżką truskawki, złóż ciasto na pół i zlep boki Wkładaj pierogi do gotującej się wody i wyjmuj po około 5 minutach Najlepiej smakują polane masłem z cukrem lub śmietaną z cukrem