PIEROGI Z TWAROGIEM I JAGODAMI Pierogi z twarogiem i jagodami KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.83)18 Michał@MilionSmaków Bardziej sycąca wersja moich ulubionych owocowych pierogów - z jagodami. Zresztą, porównanie jest może niefortunne, bo to inny styl pierogów i zupełnie inny smak. Jeśli jednak lubicie jagody i nie jest wam straszny biały ser to ten przepis jest dla was. Sycący i pyszny, w sam raz na sezon letni ;) Można zrobić je ze świeżych lub mrożonych jagód. Jeśli wybierzecie te drugie, to nie zapomnijcie ich wcześniej rozmrozić. SKŁADNIKI Nadzienie1 kg twarogu sernikowego zmielonego1 jajko2 łyżki cukru waniliowego4 łyżki białego cukru1 szklanka jagódCiastopół kg mąki pszennej1 szklanka wody (gorącej)2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 8,2g 5,5% Weglow... 22,9g 11,5% Tluszcze 3,3g 5,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 413 20,7% Bialko 21,8g 14,5% Weglow... 60,6g 30,3% Tluszcze 8,7g 14,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Twaróg przełóż do miski i dodaj do niego oba cukry. Wbij jajko i wsyp jagody. Dokładnie wymieszaj mocno rozgniatając jagody (najlepiej widelcem) Przygotuj ciasto zgodnie z naszym przepisem. Teraz wystarczy włożyć farsz do pierogów: