PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.6)
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła.


SKŁADNIKI

Nadzienie

1 kg kapusty młodej

30 g suszonych grzybów leśnych (około 3 garści)

2 szt. cebuli

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżki masła

Polewa

cebula

pół masła

Ciasto

pół kg mąki pszennej

5 szt. jajek

1 łyżeczka soli

10 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby wrzucić do wody i zagotować - będą gotować się 40 minut
  2. Na patelni rozpuścić masło
  3. Drobno posiekać cebulę i wrzucić na patelnię
  4. Podsmażyć około 4 minut aż się zeszkli i zdjąć z ognia
  5. Poszatkować kapustę
  6. Do dużego garnka nalać trochę wody (tak, żeby ledwo przykryła dno) i włożyć podsmażoną cebulę i kapustę
  7. Kapusta będzie się dusić 40 minut - od czasu do czasu trzeba ją mieszać
  8. Odcedzić grzyby i drobno je posiekać (można schłodzić je pod zimną wodą)
  9. Grzyby dodać do kapusty
  10. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać
  11. Podusić jeszcze kilka minut i odstawić
  12. Na stole lub stolnicy wyrobić mąkę z jajkami i solą (można najpierw w misce wymieszać składniki widelcem aż przybiorą konsystencję dość twardego ciasta i dopiero wyrabiać ręcznie - nie będzie się tak kleić do rąk)
  13. Jak już ciasto będzie jednolite trzeba je bardzo cienko rozwałkować (będzie łatwiej jeśli będziemy odrywać małe kawałki ciasta i robić to etapami, ale zajmie więcej czasu)
  14. Rozwałkowane do grubości około 1 mm ciasto pociąć na prostokątne kawałki (wielkość według uznania, ja lubię dość małe pierogi)
  15. Na każdy prostokąt ciasta nałożyć łyżkę kapusty z grzybami i skleić pierogi (wystarczy palcami, nie rozpadną się)
  16. Jeśli macie wrażenie że ciasto jest za grube można je rozciągnąć w rękach przed nałożeniem farszu i sklejaniem (dzięki oliwie ciasto będzie elastyczne i nie będzie się łatwo rwało)
  17. Zagotować wodę z solą i oliwą
  18. Pierogi wrzucać partiami (żeby się nie pokleiły jak będzie ich za dużo) i wyciągać jak wypłyną na powierzchnię
  19. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę aż będzie miała złoty kolor
  20. Pierogi podawać polane masłem z cebulą


Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi Przepis

Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi Przepis

Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi Przepis