PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.7)37 Michał@MilionSmaków Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła. SKŁADNIKI Nadzienie1 kg kapusty młodej30 g suszonych grzybów leśnych (około 3 garści)2 szt. cebuli1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzu2 łyżki masłaPolewa1 cebulapół masłaCiastopół kg mąki pszennej5 szt. jajek1 łyżeczka soli10 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Grzyby wrzucić do wody i zagotować - będą gotować się 40 minutNa patelni rozpuścić masłoDrobno posiekać cebulę i wrzucić na patelnięPodsmażyć około 4 minut aż się zeszkli i zdjąć z ogniaPoszatkować kapustęDo dużego garnka nalać trochę wody (tak, żeby ledwo przykryła dno) i włożyć podsmażoną cebulę i kapustęKapusta będzie się dusić 40 minut - od czasu do czasu trzeba ją mieszaćOdcedzić grzyby i drobno je posiekać (można schłodzić je pod zimną wodą)Grzyby dodać do kapustyDoprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszaćPodusić jeszcze kilka minut i odstawićNa stole lub stolnicy wyrobić mąkę z jajkami i solą (można najpierw w misce wymieszać składniki widelcem aż przybiorą konsystencję dość twardego ciasta i dopiero wyrabiać ręcznie - nie będzie się tak kleić do rąk)Jak już ciasto będzie jednolite trzeba je bardzo cienko rozwałkować (będzie łatwiej jeśli będziemy odrywać małe kawałki ciasta i robić to etapami, ale zajmie więcej czasu)Rozwałkowane do grubości około 1 mm ciasto pociąć na prostokątne kawałki (wielkość według uznania, ja lubię dość małe pierogi)Na każdy prostokąt ciasta nałożyć łyżkę kapusty z grzybami i skleić pierogi (wystarczy palcami, nie rozpadną się)Jeśli macie wrażenie że ciasto jest za grube można je rozciągnąć w rękach przed nałożeniem farszu i sklejaniem (dzięki oliwie ciasto będzie elastyczne i nie będzie się łatwo rwało)Zagotować wodę z solą i oliwąPierogi wrzucać partiami (żeby się nie pokleiły jak będzie ich za dużo) i wyciągać jak wypłyną na powierzchnięNa patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę aż będzie miała złoty kolorPierogi podawać polane masłem z cebulą