PIGWA W WINIE Z LODAMI WANILIOWYMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
To danie to odpowiedź na pytanie, które ostatnio pojawiło się kiedy razem ze znajomymi jedliśmy obiad: co smacznego można zrobić z pigwy?
Wcześniej robiłem dżem, ale najwyraźniej nie była to wystarczająca odpowiedź. W takim razie można też zrobić taki deser. Pigwa jest pieczona z winem - podobnie jak robi się z gruszkami - a następnie podana z doskonałymi lodami waniliowymi. Polecam ;)


SKŁADNIKI

2 szt. pigwy

pół szklanki wody

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

8 szczypt cynamonu

anyż

8 łyżek cukru trzcinowego

8 łyżek lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Pigwę pokrój na ósemki i wytnij z niej gniazda nasienne (dokładnie bo nawet po upieczeniu są twarde)
  2. Dno naczynia żaroodpornego posyp cukrem trzcinowym
  3. Wlej pół szklanki  wody i szklankę wina
  4. Ułóż pigwę w naczyniu skórką do dołu
  5. Każdą polej winem z dna naczynia i posyp delikatnie cynamonem i cukrem
  6. Rozgnieć gwiazdkę anyżu i dodaj do naczynia
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 40 minut w termoobiegu
  8. Odetnij zbyt mocno przypalone kawałki pigwy (jeśli takie są) i przełóż ją na talerzyki
  9. Połóż obok kulkę lodów waniliowych
  10. Całość polej łyżką sosu, który został na dnie naczynia żaroodpornego


Pigwa w winie z lodami waniliowymi Przepis

Pigwa w winie z lodami waniliowymi Przepis

DODAJ KOMENTARZ