PIKANTNE CURRY DYNIOWO-MARCHEWKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Ostatnio przeżywam nową fascynację kuchniami azjatyckimi w ich nieco ostrzejszym wydaniu. Regularnie przyrządzam ostre, może nieco podobne do siebie, dania typu curry a koszyczek z wysuszonymi ostrymi papryczkami z własnej, balkonowej hodowli sukcesywnie się opróżnia.
Tym razem przyszła kolej na curry wegetariańskie, na bazie dyni i marchewki. Na złagodzenie ostrego smaku papryczki cayenne i zielonej pasty curry, danie przygotowałam na bazie delikatnego mleka kokosowego. Takie curry cudownie rozgrzewa w chłodniejsze dni i idealnie nadaje się do zabrania ze sobą na lunch do pracy.


SKŁADNIKI

800 g dyni

papryka Bell czerwona

cebula

2 szt. marchewek

2 ząbki czosnku świeżego

1½ łyżki świeżego imbiru (3 cm)

1 łyżka papryki Cayenne (kawałek 3 cm)

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki pasty curry (zielonej)

200 ml bulionu warzywnego

300 ml mleka kokosowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sosu ostrygowego

natka pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
60
3%
Bialko
1g
0,7%
Weglow...
3,4g
1,7%
Tluszcze
5g
8,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę - jeżeli wykorzystujesz gatunek hokkaido, nie musisz jej obierać.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, marchewki w plasterki. 
  3. W dużym garnku roztop olej kokosowy, dodaj drobno posiekany czosnek, obrany i pokrojony w cieniutkie paseczki imbir, drobno posiekaną papryczkę cayenne oraz zieloną pastę curry. Całość podsmażaj przez kilka minut. 
  4. Dodaj pokrojone warzywa (oprócz dyni), zalej bulionem i duś przez 10 minut.
  5. Dodaj pokrojoną dynię, wlej mleko kokosowe, przykryj i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną. 
  6. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i natką pietruszki
  7. Podawaj z pieczywem, z ryżem lub samodzielnie (to wersja dla twardzieli). 


Pikantne curry dyniowo-marchewkowe Przepis