PILAW Z CZERWONYM RYŻEM I BARANINĄ
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Pilaw to danie z ryżu, które jest podobne to włoskiego risotto czy hiszpańskiej paella'y. Wszystkie trzy różnią się sposobem przygotowania, ale idea jest prawie ta sama.
Dzisiejszy pilaw będzie wyjątkowo z czerwonego ryżu, zamiast tradycyjnie z białego. Wyjdzie przez to mniej kleisty, ale będzie smaczny i będzie wyglądał interesująco.
Do tego dodajemy pieczone mięso barana i warzywa.


SKŁADNIKI

2 szt. cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki masła klarowanego

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki imbiru mielonego

4 szt. goździków

¼ łyżeczki kardamonu

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

anyż

1 łyżeczka cukru trzcinowego

200 g czerwonego ryżu

100 g ryżu białego

1 l bulionu warzywnego

pół szklanki suchej zielonej soczewicy

150 g pieczonego schabu z baraniny

2 łyżki syropu (melasy) z granatów

PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek
  2. Rozpuść masło klarowane w dużym garnku o grubym dnie
  3. Wrzuć czosnek i cebulę
  4. Dorzuć cynamon, imbir, goździki, kardamon, kumin i połamaną gwiazdkę anyżu
  5. Podsmażaj aż cebula się zeszkli
  6. Wsyp czerwony i biały ryż
  7. Podsmażaj około 2 minuty i wlej wino
  8. Po minucie dodaj bulion
  9. Dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę mięso pieczone z barana
  10. Wlej melasę z granatów i wsyp cukier trzcinowy
  11. Przemieszaj i duś pod przykryciem około 25 minut


Pilaw z czerwonym ryżem i baraniną Przepis