PILAW Z GROSZKIEM CUKROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Tradycja gotowania pilaw sięga już XVI i XVII wieku. Jego początki wywodzą się z Azji. Następnie zawędrował do Europy, gdzie trafił na stoły greckie a później nawet na polskie, by dziś stać się daniem u nas niemal zapomnianym.
Pilaw przypomina dość mocno włoskie risotto czy hiszpańską paelle. Podstawową różnicą jest tutaj to, że do w odróżnieniu od tych dań zamiast ryżu o okrągłych ziarnach (jak arborio) używamy ryżu o tradycyjnych długich ziarnach, który się mało klei. Moim wyborem jest tutaj himalajski ryż basmati - o ciekawej nucie smakowej i wyjątkowo białej barwie - co pozwala rozkwitnąć w daniu wszystkim dodatkom. Na przykład groszkowi cukrowemu, który w sklepach jest dostępny cały rok, a nie ma metalicznego posmaku groszku z puszki. Wręcz przeciwnie - smakuje świeżym, lekko niedojrzałym groszkiem, który świeżo zerwany zjadało się cały, razem z łupinką.


SKŁADNIKI

cebula

400 g ryżu basmati

100 g groszku cukrowego

3 szt. goździków

pół łyżeczki kardamonu

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

1 l bulionu warzywnego

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
99
4,9%
Bialko
2,2g
1,5%
Weglow...
20,9g
10,5%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno posiekaj
  2. Wlej na patelnię oliwę i rozgrzej
  3. Dodaj cebulę, goździki, kardamon, cynamon i kumin
  4. W garnku zagotuj bulion
  5. Cebulę smaż około 10 minut aż będzie złota
  6. Zawartość patelni i ryż dodaj do bulionu i przykryj
  7. Duś około 15 mieszając od czasu do czasu
  8. Groszek umyj i potnij na 4 części
  9. Dodaj do dania
  10. Duś jeszcze około 5 minut
  11. Zdejmij z ognia i odstaw na około 10 minut (przykryte)
  12. Przed podaniem przemieszaj


Pilaw z groszkiem cukrowym Przepis

Pilaw z groszkiem cukrowym Przepis

Pilaw z groszkiem cukrowym Przepis