PILAW Z GROSZKIEM CUKROWYM Pilaw z groszkiem cukrowym KATEGORIE Kuchnia azjatycka Bezglutenowe Wegańskie Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.5)1 Michał@MilionSmaków Tradycja gotowania pilaw sięga już XVI i XVII wieku. Jego początki wywodzą się z Azji. Następnie zawędrował do Europy, gdzie trafił na stoły greckie a później nawet na polskie, by dziś stać się daniem u nas niemal zapomnianym. Pilaw przypomina dość mocno włoskie risotto czy hiszpańską paelle. Podstawową różnicą jest tutaj to, że do w odróżnieniu od tych dań zamiast ryżu o okrągłych ziarnach (jak arborio) używamy ryżu o tradycyjnych długich ziarnach, który się mało klei. Moim wyborem jest tutaj himalajski ryż basmati - o ciekawej nucie smakowej i wyjątkowo białej barwie - co pozwala rozkwitnąć w daniu wszystkim dodatkom. Na przykład groszkowi cukrowemu, który w sklepach jest dostępny cały rok, a nie ma metalicznego posmaku groszku z puszki. Wręcz przeciwnie - smakuje świeżym, lekko niedojrzałym groszkiem, który świeżo zerwany zjadało się cały, razem z łupinką. SKŁADNIKI 1 cebula400 g ryżu basmati100 g groszku cukrowego3 szt. goździkówpół łyżeczki kardamonupół łyżeczki cynamonupół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)1 l bulionu warzywnegooliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 99 4,9% Bialko 2,2g 1,5% Weglow... 20,9g 10,5% Tluszcze 0,4g 0,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 407 20,3% Bialko 9g 6% Weglow... 86g 43% Tluszcze 1,7g 2,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno posiekajWlej na patelnię oliwę i rozgrzejDodaj cebulę, goździki, kardamon, cynamon i kuminW garnku zagotuj bulionCebulę smaż około 10 minut aż będzie złotaZawartość patelni i ryż dodaj do bulionu i przykryjDuś około 15 mieszając od czasu do czasuGroszek umyj i potnij na 4 częściDodaj do daniaDuś jeszcze około 5 minutZdejmij z ognia i odstaw na około 10 minut (przykryte)Przed podaniem przemieszaj