PILOTA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pilota to małe mięsne kulki pochodzące z Katalonii. Przypominają klopsiki, czy pulpety do których jesteśmy przyzwyczajemi, ale składają się z innych składników i tworzą ciekawą strukturę i kompozycję smaków.
Doskonale sprawdzą się jako przekąska wystawione na stół w towarzystwie różnych sosów.


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowego

¼ szklanki bułki tartej

¼ szklanki orzeszków pinii (50 g)

2 szt. jajek

2 łyżki natki pietruszki

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki imbiru mielonego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Włóż wszystkie składniki do dużej miski
  2. Dokładnie wymieszaj je rękami
  3. Na patelni rozgrzej olej
  4. Nabieraj po 1 łyżce mięsa i formuj dłońmi kulki
  5. Wrzucaj je na rozgrzany olej
  6. Smaż około 5 minut co jakiś czas obracając
  7. Po usmażeniu przekładaj na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
  8. Świetnie komponują się z takimi sosami jak: słodko ostry sos pomidorowo paprykowo pietruszkowy czy sosem czosnkowym lub czosnkowo-koperkowym


Pilota Przepis

Pilota Przepis

Pilota Przepis