PIZZA ORKISZOWA MARAKESZ Pizza orkiszowa Marakesz KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4)5 Kasia@MilionSmaków Jak na prawdziwą miłośniczkę pizzy przystało mam nie jedno swoje ulubione ciasto i nie jeden zestaw ulubionych dodatków. W końcu nikt nie lubi monotonii ;) Zdecydowanie najczęściej wykorzystuję przepis na ciasto pełnoziarniste co usprawiedliwia zjedzenie jeszcze jednego kawałka więcej - bo przecież to zdrowa pizza - przepis oczywiście znajdziecie na blogu. Alternatywą dla tej wersji jest ciasto orkiszowe. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego, które jest miękkie (i to przez wiele godzin po upieczeniu), ciasto orkiszowe jest bardziej chrupiące. Wypróbujcie koniecznie z dodatkiem serów, pomidorków i rukoli. SKŁADNIKI Ciastopół szklanki mąki orkiszowejpół szklanki mąki pszennej10 g drożdżypół szklanki wody3 łyżki oliwy z oliwekszczypta soliNadzienie125 g sera mozzarella50 g sera camembert30 g sera rokpol4 szt. pomidorków koktajlowychpół szklanki rukoli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 244 12,2% Bialko 10g 6,7% Weglow... 15,2g 7,6% Tluszcze 15,7g 26,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 752 37,6% Bialko 30,7g 20,5% Weglow... 46,9g 23,4% Tluszcze 48,4g 80,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na ciasto zagnieć w misce. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę żeby ciasto wyrosło. Przygotuj sos pomidorowy z połowy porcji według przepisu na podstawowy sos pomidorowy. Sery pokrój w kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posyp mąką.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. To ważne - w termoobiegu nie zawsze dopiecze się od spodu gdy jest dużo składników. Kiedy ciasto wyrośnie wyłóż je na blachę i rozgnieć rękoma tak aby zajęło około 3/4 wielkości blachy. Uważaj żeby w cieście nie powstały dziury. Na ciasto wyłóż sos pomidorowy, następnie sery i pomidorki.Pizzę wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z pieca posyp pizzę rukolą. Smacznego!