PIZZA ORKISZOWA ZE SZPARAGAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Mini-pizze to świetna przekąska na plenerowe imprezy. Przygotowujemy wcześniej, możemy nawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz do orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste ale jest ono dość miękkie i nie ryzykowałabym zabierania go na wynos.


SKŁADNIKI

Ciasto

1½ szklanki mąki orkiszowej

1½ szklanki mąki pszennej

30 g drożdży

1½ szklanki wody

9 łyżek oliwy z oliwek

sól

Sos

250 ml śmietany kremówki 36%

4 ząbki czosnku świeżego

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz czarny mielony

Wierzch

700 g szparagów (zielonych)

375 g sera mozzarella

cebula czerwona

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
202
10,1%
Bialko
6,5g
4,3%
Weglow...
13,5g
6,8%
Tluszcze
13,5g
22,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć, miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
  2. Schłodzoną śmietanę przelej do miseczki i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Szparagi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj kilka minut po czym przelej zimną wodą.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  5. Z ciasta uformuj 8 małych okrągłych placków (po 4 na jedną blachę piekarnikową).
  6. Na pizze wyłóż sos a następnie rozdrobnioną mozzarellę, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i piórka cebuli.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Jeżeli używasz termoobiegu, możesz wstawić dwie blachy jednocześnie. 


Pizza orkiszowa ze szparagami Przepis

Pizza orkiszowa ze szparagami Przepis